- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Falimentul şi insolvenţa companiilor, declarate mai repede
Guvernul a redus termenele pentru declanşarea şi finalizarea procedurilor de insolvenţă şi faliment al unei companii, pentru a limita "prezenţa firmelor neviabile în circuitul comercial", decizie impusă de Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană prin acordul de împrumut încheiat cu România.
Falimentul şi insolvenţa companiilor, declarate mai repede (Imagine: Mediafax Foto)
Modificările au fost efectuate printr-un proiect de lege aprobat recent de Guvern, în care se arată că procedurile de insolvenţă trebuie accelerate pentru a evita întârzierea nejustificată a radierii societăţilor neviabile din registrul comerţului şi, implicit, o prelungire a prezenţei acestora în circuitul comercial.
Modificarea Legii insolvenţei a fost inclusă în acordul de împrumut cu FMI şi CE drept condiţie pentru acordarea tranşelor. Documentul aprobat de Guvern arată că eliberarea celei de-a doua tranşe din împrumutul Comisiei Europene este condiţionată de aceste modificări.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Politruco-securiștii de la Putere nu cred că nu-i mai crezi. Pe 4 și 18 mai, să le-o dai în vot!
-
Ce spune ministrul Sănătăţii despre virusul HMPV: Infecţiile sunt în limite aşteptate, nu este nimic neobişnuit în China
-
Metapneumovirus uman depistat la Oradea. Tulpina a fost expediată către Institutul Cantacuzino pentru analize suplimentare
-
Vreme severă în România. Vânt puternic şi viscol la munte, cod galben în jumătate de ţară
România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. Prima tranşă de la Comisia Europeană, de 1,5 miliarde euro, a intrat în conturile Trezoreriei statului la finele lunii iulie.
"În aceste momente dificile din punct de vedere economic se simte nevoia unor modificări ale Legii 85/2006, care să conducă la scurtarea termenelor de finalizare a procedurii şi, implicit, la eficientizarea acesteia. Prin Memorandumul de Înţelegere între Comunitatea Europeană şi România s-a stabilit alocarea unei asistenţe financiare pe termen mediu de până la 5 miliarde de euro. În vederea eliberării tranşei a doua, de un miliard de euro, Guvernul trebuie să elaboreze şi să transmită Parlamentului o propunere de modificare a Legii insolvenţei", se arată în documentul obţinut de MEDIAFAX.
Astfel, Guvernul a decis ca perioada de observaţie a unei firme, cuprinsă între data deschiderii procedurii insolvenţei şi data confirmării planului sau, după caz, a intrării în faliment, să fie redusă cu 10 zile, de la 60 la 50 zile, iar adunarea generală a acţionarilor firmei respective să fie convocată în maximum 10 zile de la deschiderea procedurii, faţă de 20 zile în prezent, pentru desemnarea administratorului special.
Ca element de noutate, proiectul de lege aprobat de Guvern stabileşte că dacă adunarea acţionarilor nu desemnează un administrator special, debitorului i se va ridica dreptul de administrare, iar asociaţii/acţionarii vor fi decăzuţi din aceste drepturi.
Prima citare şi/sau comunicare a actelor de procedură se va realiza prin Buletinul Procedurilor de Insolvenţă. Operaţiunile de publicare în Buletin a actelor de procedură emise de instanţele judecătoreşti şi administrator/lichidator vor fi efectuate gratuit, iar operaţiunile de înregistrare în registrul comerţului a acestor acte vor fi de asemenea realizate fără plată.
Termenul de recurs la hotărârea judecătorului sindic a fost redus de la 10 zile la 7 zile de la comunicarea deciziei, iar perioada de judecare a recursului a fost drastic diminuată, de la 30 zile la 10 zile de la înregistrarea dosarului la Curtea de Apel.
Documentul stabileşte totodată că dacă admite opoziţia creditorilor faţă de deschiderea procedurii de insolvenţă, judecătorul-sindic "va revoca încheierea de deschidere a procedurii". Legislaţia în vigoare stabileşte că, admiţând opoziţia, judecătorul-sindic va putea păstra deschisă procedura insolvenţei, cu consecinţa calificării cererii debitorului de deschidere a procedurii ca fiind prematură, sau va putea revoca încheierea de deschidere a procedurii.
Legea aprobată de Executiv elimină totodată prevederea aflată în prezent în vigoare, care stabileşte că "reaua-credinţă a debitorului trebuie dovedită de creditorul care se opune la deschiderea procedurii insolvenţei".
Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitorului va fi de maximum 45 zile de la deschiderea procedurii de insolvenţă, faţă de 60 zile în prezent, iar termenul de verificare a creanţelor şi de comunicare a tabelului preliminar de creanţe a fost stabilit la cel mult 20 zile, faţă de 30 zile în prezent.
Contestaţia debitorului faţă de creanţele trecute de către administrator/lichidator în tabelul preliminar al creanţelor va trebui depusă la tribunal în termen de 5 zile de la afişare, faţă de 10 zile în prezent.
Acţiunea pentru anularea actelor frauduloase încheiate de debitor în dauna creditorilor, precum şi pentru anularea constituirilor sau transferurilor de drepturi patrimoniale va trebui introdusă de către administrator/lichidator nu mai târziu de 16 luni de la data deschiderii procedurii (18 luni în prezent).
Metoda de vânzare a bunurilor debitorului va fi aprobată de adunarea creditorilor, pe baza propunerii lichidatorului, fără să mai fie nevoie şi de recomandarea comitetului creditorilor.
Comitetul creditorilor, adunarea creditorilor sau creditorul care deţine mai mult de jumătate din valoarea tuturor creanţelor vor putea dispune ca o parte a pasivului debitorului să fie suportată de membrii organelor de supraveghere din cadrul firmei sau de conducere, precum şi de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă, dacă administratorul judiciar/lichidatorul nu o face.
Sumele astfel obţinute vor intra în averea debitorului şi vor fi folosite, în caz de reorganizare, în primul rând pentru plata creanţelor şi abia pe urmă pentru completarea fondurilor necesare continuării activităţii şi acoperirii pasivului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO