- Home
- Economic
- PRAGA/VARŞOVIA, (03.03.2014, 20:27)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fantomele Războiului Rece bântuie Europa de Est prin incursiunea rusă în Crimeea
Ucraina se pregăteşte de o invazie totală a trupelor ruseşti în Crimeea, liderii mondiali se angajează într-un maraton diplomatic cu preşedintele Vladimir Putin pentru retragerea soldaţilor deja prezenţi în peninsulă, iar est-europenii spun că neîncrederea lor în Rusia este mai mare ca oricând.
Urmărește
2031 afișări
Fantomele Războiului Rece bântuie Europa de Est prin incursiunea rusă în Crimeea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Cehii şi slovacii, care s-au separat paşnic în 1993, îşi mai aduc încă aminte de invazia rusească din 1968. Am crezut cu toţii că Rusia a intrat în rândul ţărilor civilizate, astfel că este o trezire foarte dură acum, să vedem că, în secolul 21, unui stat cu frontiere clar definite îi poate fi încălcat teritoriul", a declarat luni ministrul ceh de Externe, Lubomir Zaoralek, relatează Bloomberg.
În urmă cu 25 de ani, ţări de la Estonia, de pe malul Mării Baltice, şi până în România, la Marea Neagră, au înlăturat regimurile comuniste în favoarea democraţiei şi economiei de piaţă. De atunci, 11 state foste comuniste sunt în prezent membre ale Uniunii Europene şi NATO.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Preşedintele Coreei de Sud a decretat legea marţială. 190 de parlamentari au votat pentru anularea măsurii/ Proteste de amploare în fața Parlamentului din Coreea de Sud
-
Ciolacu, după întâlnirea cu Lasconi: drumul european al ţării noastre trebuie să continue doar apărând mult mai hotărât valorile tradiţionale
-
FRF contestă la TAS decizia UEFA după meciul România – Kosovo
-
Cătălin Predoiu, întâlnire cu ambasadoarea SUA pentru ultimele măsuri în privinţa Visa Waiver
"Situaţia evocă anumite amintiri istorice pe care speram să le dăm uitării. Se pare că această memorie istorică, sentimentul nostru de singurătate şi abandon din partea aliaţilor noştri, în 1939, de exemplu, se transpune foarte uşor în sentimentele legate de Ucraina, în acest moment", a declarat Eugeniusz Smolar, expert în politică externă care în trecut a plecat din Polonia comunistă.
Janusz Czapinski, profesor de psihologie socială la Universitatea din Varşovia, consideră că evenimentele din Crimeea şi invazia Cehoslovaciei din 1968 nu sunt neapărat similare.
"Atunci a fost mai mult o ceartă în cadrul Pactului de la Varşovia. În prezent, situaţia este total diferită. Polonezii nu mai sunt îngroziţi de aceste evenimente, poate doar cei de la frontiere estică, de tema unui flux de refugiaţi", a spus Czapinski.
În pofida securităţii asigurate de alianţele politice şi economice, unii dintre locuitorii Pragăi, Budapestei şi Varşoviei se tem încă de fantomele trecutului. Pentru ei, drama care are loc în Ucraina arată că Vestul mai are de învăţat nişte lecţii.
"Acţiunile Rusiei sunt mai puţin un semnal de alarmă, ci o confirmare a avertismentelor referitoare la Putin pe care le-am dat în ultimii 10 ani", a spus Fredrik Erixon, directorul European Centre for International Political Economy în Bruxelles.
El a arătat că prea multe ţări din Europa Occidentală, de la Germania până la Luxemburg, au ales să ignore sau să minimalize temerile.
Pentru mulţi europeni, aceste temeri au scăzut în perioada în care Rusia s-a retras din fosta regiune satelit, investind în schimb miliarde de dolari pentru a redeveni o putere economică în Europa.
În decembrie, Rusia a oferit Ucrainei un ajutor de 15 miliarde de dolari şi reducerea preţului gazelor, la începutul protestelor violente care au dus ulterior la înlăturarea preşedintelui Viktor Ianukovici.
Moscova a încheiat şi un acord de împrumut de 15 miliarde de dolari cu Ungaria, pentru extinderea unicei centrale nucleare din ţară, şi licitează pentru un contract asemănător în Cehia.
Lukoil operează reţele de benzinării în regiunea est-europeană. În Croaţia, Gazprom Neft, divizia petrolieră a grupului producător de gaze Gazrom, este interesată de preluarea rafinăriei INA, de la grupul ungar MOL.
În Cehia, numărul turiştilor ruşi care vizitează Praga, cel mai bogat oraş din fostul bloc comunist, este pe locul al doilea ca mărime, după cei germani.
Unii lideri politici est-europeni, precum premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele ceh Milos Zeman, au susţinut public o prezenţă sporită a Rusiei în regiune. Zeman chiar a declarat, într-un interviu de la sfârşitul lunii ianuarie, că vede Rusia în UE, în 30 de ani.
Duminică, liderul ceh a spus însă că apropierea legăturilor Rusiei cu UE ar putea fi complicată de explicaţia conform căreia trimiterea trupelor în Crimeea este necesară pentru protejarea intereselor populaţiei pro-ruse din peninsulă, anexată la Ucraina în 1954 de liderul sovietic Nikita Hruşciov.
Citește pe alephnews.ro: Dacă s-ar repeta turul 1, ai vota cu unul dintre cei doi calificați, Lasconi sau Georgescu? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
7 partide intră în Parlament: PSD, AUR, PNL, USR, SOS, POT și UDMR. Care sunt scenariile unor posibile alianțe după alegeri
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce a apărut pe Wikipedia după ce religia lui Călin Georgescu a fost dezbătută la greu. S-a pus piciorul în prag și
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe