FAO: Preţurile produselor alimentare cresc. Majorare de peste 30% faţă de anul trecut

Preţurile alimentelor au crescut în august, după două luni consecutive de scădere, impulsionate de creşteri puternice ale zahărului, uleiurilor vegetale şi ale unor cereale, a anunţat joi Food and Agriculture Organization (FAO) a Organizaţiei Naţiunilor Unite, citată de Reuters.

Urmărește
667 afișări
Imaginea articolului FAO: Preţurile produselor alimentare cresc. Majorare de peste 30% faţă de anul trecut

Organizaţia, cu sediul la Roma, a spus într-un comunicat că recoltele mondiale de cereale vor ajunge la aproape 2,788 miliarde de tone în 2021, în scădere faţă de estimarea sa anterioară de 2,817 miliarde tone, dar totuşi în creştere faţă de nivelurile din 2020.

Indicele FAO al preţurilor la alimente, care urmăreşte preţurile celor mai tranzacţionate produse alimentare la nivel mondial, a avut în medie 127,4 puncte luna trecută, comparativ cu 123,5 în iulie.

Faţă de august 2020, preţurile au crescut cu 32,9%.

Indicele FAO al preţurilor cerealelor a fost cu 3,4% mai ridicat în august faţă de luna precedentă, cu estmări în scădere ale recoltelor în mai multe ţări exportatoare majore.

Preţurile pentru porumb şi orez au scăzut.

Indicele preţului zahărului a crescut cu 9,6% faţă de luna iulie, impulsionat de îngrijorările legate de deteriorarea culturilor din Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr din lume, din cauza îngheţului. Perspectivele bune de producţie din India şi Uniunea Europeană au contribuit la atenuarea acestor îngrijorări, într-o anumită măsură. Preţurile uleiului vegetal au crescut cu 6,7%, preţurile uleiului de palmier atingând maximele istorice din cauza îngrijorărilor cu privire la nivelurile de producţie şi la reducerile de stocuri din Malaezia. Cotaţiile pentru uleiul de rapiţă şi uleiul de floarea soarelui au crescut, de asemenea.

Preţurile cărnii au crescut uşor în august, întrucât achiziţiile puternice din China au susţinut preţurile cărnii de ovine şi bovine şi cererea solidă de import din Asia de Est şi Orientul Mijlociu a ridicat preţurile păsărilor, a spus FAO.

Indicele preţurilor lactatelor a fost uşor mai mic în cursul lunii.

Dintre cerealele majore, prognoza pentru producţia de grâu a înregistrat cea mai mare revizuire descendentă - în scădere cu 15,2 milioane tone din iulie la 769,5 milioane tone - datorită în principal condiţiilor meteorologice nefavorabile din Statele Unite, Canada, Kazahstan şi Rusia.

Prognoza pentru utilizarea cerealelor mondiale în 2021/22 a fost redusă cu 1,7 milioane tone din iulie la 2,809 miliarde tone, cu 1,4% mai mare decât în ​​2020/21.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici