FC Rapid SA are datorii de 210 milioane de lei. Administratorul recunoaşte 148 milioane de lei

SC FC Rapid SA, societatea care administrează clubul cu acelaşi nume din Liga I, are de achitat datorii în valoare de 148.029.085 lei (aproximativ 34 milioane de euro), conform tabelului preliminar de creanţe admis de adminstratorul judiciar în dosarul de insolvenţă deschis la 7 decembrie.

Urmărește
399 afișări
Imaginea articolului FC Rapid SA are datorii de 210 milioane de lei. Administratorul recunoaşte 148 milioane de lei

FC Rapid SA are datorii de 210 milioane de lei. Administratorul recunoaşte 148 milioane de lei

La masa credală au fost înscrişi 163 de creditori care au solicitat creanţe în valoare de 210.838.992 lei (aproximativ 48 de milioane de euro), însă administratorul judiciar a admis doar 148 de milioane de lei.

Creditorii au dreptul să conteste tabelul preliminar în termen cinci zile, după care va fi aprobat tabelul final al creanţelor clubului giuleştean. Următorul pas va fi stabilirea planului de reorganizare a grupării din Liga I de către creditorul care deţine 20 la sută din datorii şi administratorul judiciar, cu o perioadă de implementare de 1-3 ani. Planul de reorganizare ar trebui să cuprindă măsuri care să vizeze revitalizarea activităţii clubului astfel încât să îşi achite datoriile.

Cei mai mari creditori ai SC FC Rapid SA cu datorii admise sunt:

  • acţionarul majoritar George Copos în nume propriu (5,9 milioane lei)

  • firme din grupul pe care îl controlează precum Ana Holding SA (20 milioane lei)

  • Ana Hotels (914.000 lei), Ana Imep (7,2 milioane lei) şi Ana Residences (17 milioane lei)

  • CEC Bank (13,4 milioane lei)

  • ANAF (9,4 milioane lei)

  • Serviciul public pentru finanţe publice locale Sector 6 (7,3 milioane de lei)

  • omul de afaceri Fathi Taher prin firma SC MT Property (10 milioane lei)

Fathi Taher, care a finanţat clubul în anul 2008, când a încercat să cumpere pachetul majoritar de acţiuni de la George Copos, s-a înscris la masa credală în total cu 37 de milioane de lei, însă adminsitratorul a admis doar 10 milioane de lei.

Diferenţa dintre sumele solicitate de potenţialii creditori şi cele admise în tabelul preliminar se explică prin faptul că fie nu există documente care să ateste datoriile, fie nu există suficiente date care să arate perioada pentru care se înregistrează creanţa respectivă. De asemenea, sunt cazuri în care unii dintre creditori, respectiv jucători, au renunţat la sumele pe care le aveau de recuperat de la FC Rapid în schimbul dezlegării de contractul cu clubul, după ce s-au înscris la masa credală.

În afară de jucători, în tabelul creditorilor cu creanţe chirografare mai figurează, printre alţii, preşedintele executiv Constantin Zotta (înscris la masa credală cu 59.000 lei şi admis cu 59.000 lei), antrenorul Marian Rada (înscris cu 64.000 lei, admis cu 34.000 lei), fostul proprietar al FC Naţional, Constantin Iacov (înscris cu 5,2 milioane lei, admis cu 0 lei), FC Corvinul Hunedoara (înscris cu 3,1 milioane lei, admis cu 0 lei), Unicredit Tiriac Bank SA (înscris cu 6,6 milioane de lei, admis cu 0 lei), Institutul Naţional de Medicină Sportivă (înscris cu 10.725 lei, admis cu 10.725 lei), FC Universitatea Cluj (înscris cu 262.589 lei, admis cu 262.589 lei), Megapearl Limited din Cipru (înscris cu 43 milioane lei, admis cu 43 milioane lei), clubul Maritimo Da Madeira Futebol (înscris cu 216.940 lei, admis cu 204.071 lei) şi Centrul de Fotbal Mogoşoaia SRL (înscris cu 8150 lei, admis cu 8.150 lei).

În tabelul preliminar, creanţele garantate au o valoare totală de 23,4 milioane lei şi aparţin CEC Bank şi Ana Holding (9,9 milioane lei), creanţele bugetare totalizează 16,7 milioane lei, iar creanţele chirografare (negarantate) însumează 107,7 milioane lei. La acestea se adaugă creanţe salariale în valoare de 99.000 de lei.

Conform Legii Insolvenţei, SC FC Rapid SA trebuie să achite în primul rând creanţele salariale, apoi pe cele garantate, cele bugetare şi în ultimul rând pe cele chirografare.

În general, creditorii care îşi recuperează o parte din datorii sau în unele cazuri integral sunt cei cu creanţe salariale, garantate şi bugetare.

FC Rapid se confruntă cu mari probleme financiare, jucătorii şi angajaţii clubului fiind neplătiţi de mai multe luni. De asemenea, FC Rapid are datorii şi faţă de alte societăţi. La 7 decembrie, Tribunalul Bucureşti a admis cererea SC FC Rapid SA şi a deschis procedura de insolvenţă a clubului condus de George Copos, numind-o ca administrator judiciar pe Cristina Andronache. Termenul limită pentru definitivarea tabelului creanţelor a fost fixat pentru 28 februarie 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici