Fed a dublat plafonul pe comisioanele percepute de bănci de la retaileri pe tranzacţiile cu cardul

Industria financiară americană a reuşit să determine modificarea unei propuneri a guvernului de a plafona comisioanele percepute de bănci retailerilor pentru procesarea achiziţiilor cu carduri de debit, care ar fi redus puternic sumele de ordinul miliardelor de dolari încasate astfel.

Urmărește
7 afișări

După o campanie "viguroasă" a grupurilor de lobby ale băncilor, Federal Reserve, banca centrală a Statelor Unite, a votat revizuirea propunerii iniţiale, aproape dublând plafonul propus anterior pe aceste comisioane, transmite Reuters.

Fed şi-a apărat poziţia afirmând că noul proiect reprezintă cu mai mare acurateţe "intenţia" legislaţiei Dodd-Frank de supraveghere financiară din 2010.

Capitalizarea de piaţă a celor mai mari reţele de carduri bancare din SUA, Visa, MasterCard, American Express şi Discover, a crescut cu circa 14 miliarde de dolari după votul Fed.

"Vorbind de generozitate... uau!", comentează un analist american, referitor la decizia băncii centrale.

Astfel, potrivit noii legislaţii, băncile vor putea percepe un comision de până la 22 de cenţi pentru fiecare tranzacţie cu un card de debit, sumă care include o indemnizaţie de un cent pentru asigurarea unor standarde de prevenire a fraudelor.

Noul plafon este cu 10 cenţi mai ridicat decât cel propus iniţial în luna decembrie.

În plus, băncile vor putea încasa 0,05 puncte procentuale din valoarea fiecărei tranzacţii pentru pierderi cauzate de fraudă.

Ridicarea plafonului reprezintă o victorie pentru marile bănci, precum Bank of America şi JPMorgan Chase, şi pentru reţelele de carduri bancare, ca Visa şi MasterCard. Companiile s-au arătat surprinse în decembrie de duritatea plafonului anunţat iniţial de Fed.

Băncile plătesc reţelele de carduri pentru procesarea tranzacţiilor de debit, iar investitorii s-au temut că reducerea comisioanelor care pot fi încasate de bănci se va traduce în scăderea plăţilor pe care acestea le fac către companii precum Visa şi MasterCard.

Industria financiară a combătut vehement propunerea printr-o campanie publicitară naţională prin care au încercat să convingă populaţia că plafonarea comisioanelor este un mod de a "burduşi" profiturile giganţilor retail, precum Wal-Mart şi Target.

Totuşi, băncile vor pierde venituri anuale de miliarde de dolari chiar şi cu plafonul modificat. Comisioanele percepute la plăţi cu carduri de debit au totalizat în 2009 16,2 miliarde de dolari, potrivit bănkcii centrale americane. Plafonarea comisioanelor, chiar şi în formă modificată, înjumătăţeşte această sumă.

Decizia anunţată miercuri de Fed a fost primită ca o lovitură grea de către retaileri.

"Guvernatorii (băncii centrale - n.r.) au ignorat practic legea", a declarat un reprezentant al Federaţiei Naţionale a Retailerilor.

Federal Reserve estimează că, în cazul tranzacţiei medii cu cardul de debit, în valoare de 38 de dolari, o bancă va putea percepe de la retaileri un comision de 24 de cenţi, din care 21 de cenţi din comisionul de bază, plafonat, până la un cent din indemnizaţia de prevenire a fraudelor, şi până la doi cenţi din schema de acoperire a pierderilor din fraude.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici