Fed a împrumutat băncile printr-un program de 80 mld. de dolari cu dobânzi care au ajuns şi la 0,01%

Rezerva Federală a SUA (Fed) a împrumutat în 2008 băncile printr-un program cu fonduri de 80 de miliarde de dolari, dobânzile ajungând până la minime de 0,01% după prăbuşirea Lehman Brothers şi declanşarea crizei financiare, transmite Bloomberg.

Urmărește
10 afișări

Programul a acordat băncilor împrumuturi pe perioade de 28 de zile în martie-decembrie 2008, perioadă în care încrederea în pieţele financiare globale s-a prăbuşit, odată cu falimentul băncii de investiţii Lehman, notează Bloomberg. Detaliile acestei facilităţi de împrumut nu au fost prezentate instituţiilor acţionare la Fed, Congresului sau publicului.

Unităţi aparţinând unui număr de 20 de bănci au fost eligibile pentru a participa la licitaţii pentru lichidităţi. Dobânzile plătite pentru banii împrumutaţi au ajuns la minime de 0,01% în decembrie 2008, în timp ce Fed percepea o dobândă de 0,5% prin principala facilitate de finanţare.

Credit Suisse, Goldman Sachs şi Royal Bank of Scotland (RBS) au împrumutat fiecare cel puţin 30 de miliarde de dolari prin acest program.

"A fost o subvenţie clară. Fed nu a fost în general foarte deschisă în privinţa detaliilor. De ce ar fi altfel acum?", a întrebat Robert Eisenbeis, fost şef al diviziei de cercetare la Rezerva Federală din Atlanta.

Rezerva Federală din New York, care a supervizat programul de 80 de miliarde, a postat pe site-ul propriu date generale privind facilitatea de împrumut după fiecare licitaţie organizată, a afirmat un purtător de cuvânt al instituţiei. Prin creşterea finanţării pe termen scurt, disponibilă într-o perioadă în care creditorii privaţi se aflau sub presiune, programul a ajutat la reducerea tensiunilor din piaţă şi a susţinut creditarea către populaţie şi companiile din SUA, a afirmat el.

Congresul a trecut cu vederea acest program când a cerut, anul trecut, prin lege, ca Fed să publice datele privind împrumuturile de urgenţă acordate în criza financiară.

"Nu am aflat de acest program decât acum", a declarat Barney Frank, congresman co-autor al legislaţiei de reformare a sistemului financiar.

Datele publicate de Fed în martie, în urma unei decizii judecătoreşti, arată cum banca centrală a adaptat un instrument financiar care exista pentru reglarea cantităţii de bani din piaţa financiară americană într-o sursă de fonduri de urgenţă.

Banca elveţiană Credit Suisse a atras până la 45 de miliarde de dolari, împrumuturile Goldman Sachs au atins un maxim de 30 de miliarde de dolari, la fel ca cele ale RBS. Deutsche Bank, Barclays şi UBS au împrumutat fiecare cel puţin 15 miliarde de dolari, potrivit datelor Fed, care reflectă operaţiunile derulate cu 12 din cele 20 de instituţii financiare eligibile în acest program în ultimele patru luni din 2008.

Informaţiile furnizate de Fed nu oferă cifre exacte despre sumele împrumutate fiecărei bănci, datele prezentate fiind estimări Bloomberg bazate pe graficele incluse în datele Fed.

Alte bănci incluse în program au împrumuatat sume mai mici. Morgan Stanley şi BNP Paribas au accesat până la zece miliarde de dolari, iar JPMorgan Chase şi Merrill Lynch până la cinci miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici