Federaţia „Solidaritatea Sanitară”: 50% dintre salariaţii sunt nemulţumiţi de venituri după aplicarea legii salarizării

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a făcut publice rezultatele unei a doua evaluări a impactului aplicării legii salarizării, iar acestea arată că 50% dintre salariaţii din sănătate s-au declarat nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de venitul net total rezultate după aplicarea legii.

Urmărește
413 afișări
Imaginea articolului Federaţia „Solidaritatea Sanitară”: 50% dintre salariaţii sunt nemulţumiţi de venituri după aplicarea legii salarizării

Federaţia „Solidaritatea Sanitară”: 50% dintre salariaţii sunt nemulţumiţi de venituri după aplicarea legii salarizării

Evaluarea făcută publică de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” arată că doar 19% dintre salariaţi s-au declarat mulţumiţi şi foarte mulţumiţi.

Cel mai mare impact negativ îl înregistrează situaţia sporurilor: cca. 64% dintre respondenţi s-au declarat nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de situaţia sporurilor; doar 16,4% dintre salariaţi s-au declarat mulţumiţi şi foarte mulţumiţi.

De remarcat că cca. 15% dintre respondenţi sunt mulţumiţi de venitul net total dar nemulţumiţi de scăderea veniturilor aferente sporurilor, se arată în comunicatul remis MEDIAFAX.

"Cca. 11,5% dintre respondenţi au indicat scăderea venitului net salarial total în luna iunie raportat la luna februarie 2018. Extrapolarea datelor conduce la o estimare a acestui tip de impact în cazul a cca. 23000 de salariaţi din sectorul public de sănătate. În condiţiile existenţei unei prevederi legale explicit privind dreptul salariaţilor la compensarea pierderii de veniturilor nete cea mai mare parte a situaţiilor considerăm că este determinată de aplicarea deficitară a legii la nivel local", mai precizează sursa citată.

Doar 37,46% dintre respondenţi au declarat că primesc un spor de 100% (raportat la salariul din luna ianuarie 2018) pentru activitatea desfăşurată în zilele nelucrătoare.

80% dintre respondenţi au indicat faptul că se simt înşelaţi de Guvern în privinţa creşterilor salariale primite comparativ cu cele promise în mod public. De remarcat şi că cca. 50% dintre medici au indicat acelaşi lucru. Principala cauză considerăm că o constituie nivelul foarte mare al aşteptărilor create de guvernanţi în 2017 şi la începutul acestui an raportat la drepturile salariale concrete.

Deşi au beneficiat de creşterea salariului de bază la 1 martie 2018 (la nivelul corespunzător anului 2021 din legea salarizării) doar 60% dintre asistenţii medicali au indicat o creştere a veniturilor salariale totale nete în luna iunie comparativ cu luna februarie 2018.

"Legea salarizării, aşa cum a fost aplicată, a generat un nivel semnificativ de dezordine în sistemul sanitar, din cauza ivirii unor diferenţe foarte mari între veniturile nete ale salariaţilor din diferite unităţi, fără ca acestea să fie justificate de criterii obiective. Această formă de inechitate participă la amplificare sentimentului de nemulţumire a salariaţilor determinat atât de creşterea salariilor de bază în ritmuri diferite pentru diferitele categorii de salariaţi din Sănătate cât şi de problemele amintite privind sporurile", se arată în comunicatul transmis de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.

Cercetarea a fost comandată de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, fiind desfăşurată în cadrul Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea” în perioada 13-28 iunie 2018. Eşantionul este de peste 680 de salariaţi, care au dat răspunsurile după ce au primit fluturaşul de salarii în luna iunie, aferent lunii mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici