- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (21.04.2013, 11:41)
- Ioan Dornescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fenechiu, despre privatizarea CFR Marfă: Cu 49% din acţiuni, statul poate opri vânzarea companiei la fier vechi
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, afirmă că după cedarea a 51% din acţiunile CFR Marfă statul român va putea împiedica vânzarea companiei la fier vechi, iar condiţiile restrictive impuse în caietul de sarcini nu vor permite înscrierea la licitaţie a unor "geambaşi".
Urmărește
538 afișări
Relu Fenechiu (Imagine: Victor Ciupuliga/ Mediafax Foto)
“Aici statul român are 49% din acţiuni. Cu 49% din acţiuni poţi oricând să opreşti pe cineva să vândă la fier vechi, şi suntem totuşi în România, şi este statul român. (…) Dacă este rea-voinţă, dacă este vorba de mită, de şpagă, de interese, se poate întâmpla orice şi cu o companie din România, pentru că, haideţi să fim serioşi, astăzi noi putem spune că am vândut compania la fier vechi, atât timp cât 2 miliarde şi ceva de lei sunt datorii. Aceste datorii au fost create, cum am spus, datorită slabei performanţe a celor care au condus-o şi hoţiilor", a spus oficialul, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu este susţinut de PNL pentru a fi candidatul coaliţiei de guvernare la Preşedinţie
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
Fenechiu spune că şi-ar dori ca privatizarea să fie realizată cu o companie care să dezvolte transportul feroviar de mărfuri în România.
"Nu va putea veni un geambaş de fier vechi pentru că noi am pus nişte condiţii restrictive în acest caiet de sarcini, pentru că dorim să vină o companie care să dezvolte CFR Marfă, nu să o ducă la fier vechi. (…) Trebuie să aibă 10 milioane euro în cont numai pentru a fi acceptat la privatizare, trebuie să aibă scrisoare de confort pentru toată suma minimă de 180 de milioane de euro, cât este suma de pornire", a arătat ministrul Transporturilor.
În plus, investitorii interesaţi trebuie să aibă afaceri anuale de 300 milioane euro şi experienţă seminificativă în domeniu.
Ministrul Transporturilor spune că statul nu mai poate transforma CFR Marfă într-o companie profitabilă, în contextul în care compania are în prezent datorii de 2,3 miliarde lei, din care 1,5 miliarde lei către stat, şi active evaluate la aproximativ 1,3 miliarde lei. Ştergerea datoriilor companiei nu poate fi realizată decât în cazul privatizării.
Pe de altă parte, Fenechiu a reiterat că nu a fost de acord cu privatizarea companiei, dar că aceasta a fost impusă de acordul financiar încheiat de România cu FMI, BM şi CE.
"Eu nu am vrrut să o scot nici sub acest acord, nu ştiu dacă ştiţi istoria. Era în faţa mea reprezentantul FMI, m-am uitat în ochii lui şi l-am întrebat: «Scuzaţi-mă, dumneavoastră, în ţara de unde veniţi, statul dumneavoastră are o companie de transport marfă?». Şi mi-a zis “Da”. Şi l-am întrebat: «De ce nu ne lăsaţi şi pe noi românii să avem propria noastră companie de transport marfă, cum au toate ţările din Europa, sau aproape toate»? Şi mi-a răspuns (…) că de câţiva ani de zile guvernele care s-au perindat promit FMI şi organizaţiilor internaţionale că vor aduce conduceri performante care vor reabilita aceste societăţi. «Şi de fiecare dată când am venit am găsit mai rău, nu mai bine». (...) A fost o cerinţă imperativă, în condiţiile în care nu rezolv această problemă până în luna mai, nu putem prelungi acordul stand-by cu Fondul Monetar Internaţional", a explicat Fenechiu.
Ministrul a afirmat că a încercat să negocieze pe această temă, iar discuţiile cu reprezentanţii FMI au fost "chiar dure".
"Credeţi că nu am capacitate de negociere? Sau credeţi că i-am iertat vreo clipă? Să ştiţi că nu sunt cel mai comod interlocutor al instituţiilor internaţionale din cauză că eu de regulă nu le spun ce vor ei să audă, ci le spun ce cred eu, şi din cauza asta chiar am anumite probleme. Dar de fiecare dată le voi spune ce cred eu, pentru că aşa cred că este important", a spus ministrul.
Fenechiu adăugat că privatizarea a fost necesară şi pentru a nu se ajunge în situaţia unor penalizări pe fondurile europene.
"După cum ştiţi, eram ameninţaţi şi cu pierderea a 10% din fonduri în cazul nerealizării acestei chestiuni. (…) Poziţia lor iniţială a fost privatizare totală. Eu am reuşit, şi prin ceea ce am făcut din punct de vedere financiar şi legal, legislativ, să vindem doar 51% din companie, ceea ce de fapt înseamnă o asociere, nu înseamnă neaparat o vânzare totală", a continuat ministrul.
Fenechiu a anunţat în februarie noua conducere a CFR Marfă, formată din economişti, ingineri şi jurişti, despre care a spus că nu vor avea contribuţii directe în privatizare dar ar trebui "să mai repare ceea ce se mai poate repara" în activitatea companiei.
"Pentru mine, managementul performant de la CFR Marfă este o experienţă plăcută, pentru că, vreau să vă spun că într-o lună şi ceva de când sunt acolo au reuşit să câştige la licitaţie primele două contracte. De ani de zile CFR Marfă nu a mai câştigat niciun contract. Paradoxal, pierdea toate licitaţiile la care a participat, în favoarea unor companii private, şi ceea ce este şi mai important este că cele două contracte le-a câştigat, le-a preluat de la alte companii, deci şi-a mărit portofoliul", a spus ministrul.
Compania CFR Marfă a anunţat vineri că Aysun Mustafa şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte şi de membru al Consiliului de Administraţie în data de 3 aprilie 2013, respectiv 10 aprilie 2013, din motive personale. El a fost înlocuit de administratorul Liviu Radu în această poziţie.
În afară de Aysun Mustafa, restul administratorilor numiţi la vremea respectivă sunt Alexandru Dragoş Drăghici (jurist), cu experienţă managementul unor companii naţionale şi multinaţionale, Liviu Radu (inginer), Bogdan Constantinescu (economist), Dan Constantinescu (inginer), Ionuţ Georgescu (jurist) şi Dan Belcea (economist). Drăghici este şi directorul general al companiei.
Privatizarea CFR Marfă este unul din angajamentele asumate de Guvern prin acordul cu FMI.
Licitaţia pentru pachetul de 51% din acţiunile CFR Marfă va porni de la un preţ de 180 milioane de euro, iar câştigătorul licitaţiei va fi stabilit la jumătatea lunii iunie.
Procedura va avea trei etape - precalificare, negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, respectiv licitaţie cu ofertă în plic.
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
SUA afirmă că Putin nu va renunța la Ucraina. Care sunt șansele unui acord de încetare a focului în 2025
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe