Fermierii britanici AVERTIZEAZĂ că pierderea muncitorilor din UE va creşte preţurile căpşunelor

Preţul căpşunelor din Marea Britanie ar putea creşte cu mai mult de o treime dacă statul nu poate asigura accesul muncitorilor europeni după Brexit, avertizează fermierii, în contextul în care cei mai mulţi lucrători sezonieri vin din Polonia, Bulgaria şi România, potrivit The Guardian.

Urmărește
229 afișări
Imaginea articolului Fermierii britanici AVERTIZEAZĂ că pierderea muncitorilor din UE va creşte preţurile căpşunelor

Fermierii britanici AVERTIZEAZĂ că pierderea muncitorilor din UE va creşte preţurile căpşunelor

Producătorii au cerut guvernului să introducă un permis de muncă pentru lucrătorii sezonieri, pentru a se asigura că extinderea producţiei fructelor, precum căpşunele, în Marea Britanie nu este oprită.

Potrivit estimărilor din raportul autorităţii comerciale British Summer Fruits, dacă producătorii care au sedii în Marea Britanie sunt forţaţi să îşi mute operaţiunile către ţări din UE pentru a asigura accesul la muncă, preţul căpşunelor va înregistra o creştere între 2 şi 2,75 de lire per 400 de grame - o creştere de 37%.

Mai mult, dacă zmeura din Marea Britanie va fi înlocuită cu fructele importate, preţul va creşte cu 50%, între 2 şi 3 lire pe 200 de grame.

Industria fructelor precum zmeură, căpşuni, mure şi afine valorează mai mult de 1,2 miliarde de lire.

Fermierii susţin că accesul muncitorilor din UE este vital pentru a susţine producţia, în condiţiile în care nouă din zece lucrători sezonieri care activează în sectorul fructelor de pădure şi căpşunelor vin din Uniunea Europeană, în special din Polonia, Bulgaria şi România.

Cererea de personal este aşteptată să crească la aproape 31.000 de oameni până în 2020, dacă producţia va continua să crească în acelaşi ritm.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici