"Măsura propusă de România facilitează accesul companiilor la credite. Aceasta este o modalitate eficace de a încuraja investiţiile în afaceri şi redresarea economică, fără a se denatura în mod nejustificat concurenţa", a declarat, într-un comunicat al CE transmis luni, comisarul european pentru Concurenţă, Neelie Kroes.
Schema propusă de Guvern îndeplineşte condiţiile din Cadrul temporar de reglementare a ajutoarelor de stat introdus de autorităţile UE în contextul crizei financiare şi economice, adoptat de CE, deoarece este limitată în timp, respectă pragurile relevante şi este destinată doar fimelor care nu se aflau în dificultate la 1 iulie 2008, se arată în comunicat.
Schema este compatibilă, astfel, cu prevederile din Tratatul CE care permit acordarea de ajutoare de stat petnru a remedia perturbări grave ale economiei unui stat membru, precizează Executivul UE.
"Reducerea comisioanelor de garantare se poate aplica pe o perioadă de până la doi ani pentru garanţiile la creditele contractate până cel târziu la 31 decembrie 2010. În cazul în care durata creditului subsidiar depăşeşte doi ani, primele safe-harbour prevăzute în anexa la cadrul temporar se pot aplica pentru o perioadă suplumentară maximă de patru ani", se mai arată în comunicat.