"Dacă leul rămâne la nivelul de astăzi ar fi bine. (…) Leul se va duce şi în sus, şi în jos. Este important ca într-o perioadă în care foarte multe lucruri sunt incerte, să nu avem mişcări bruşte ale cursului, deoarece contribuie la incertitudine. Este nevoie de stabilitate", a spus van Groningen, după o conferinţă de presă, organizată cu ocazia încheierii unui parteneriat între bancă şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, pentru dezvoltarea competenţelor antreprenoriale ale elevilor români.
El a subliniat că cel mai mare risc ar fi fost ca moneda naţională să fi continuat să se deprecieze, ceea ce ar fi dus la o creştere foarte mare a ratelor la creditele în euro.
Van Groningen consideră că acest pericol s-a stopat.
El a mai arătat că există patru chestiuni care trebuie rezolvate pentru reluarea creditării.
"Trebuie să existe lichiditate pe piaţă, să se schimbe comportamentul clienţilor, care în prezent sunt speriaţi, dobânzile să fie mai atractive şi să lucrăm, pentru că băncile au devenit foarte prudente. Pentru fiecare chestiune trebuie să luăm măsuri, iar evoluţia dobânzilor este un semnal bun", a spus van Groningen.
Preşedintele Raiffeisen a menţionat că activitatea de creditare este destul de redusă în prezent, dar a atras atenţia că nicio bancă nu poate supravieţui fără aceasta.
Leul s-a depreciat cu 4,5% de la începutul anului, iar cursul a urcat la 4,1648 lei/euro, faţă de nivelul de 3,9852 lei/euro de la finele anului trecut.