Financial Times: Creşterea economică a României în trimestrul doi, surpriza plăcută din Europa Centrală şi de Est

România, care s-a luptat mai mult decât alte economii din Europa Centrală şi de Est (ECE) să iasă din recesiune, a furnizat marţi singura surpriză plăcută din regiune în privinţa creşterii economice, care a depăşit aşteptările, potrivit Financial Times (FT).

Urmărește
2099 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Creşterea economică a României în trimestrul doi, surpriza plăcută din Europa Centrală şi de Est

Financial Times: Creşterea economică a României în trimestrul doi, surpriza plăcută din Europa Centrală şi de Est (Imagine: Shutterstock)

Creşterea anualizată pe serie brută a PIB, de 1,4%, a fost sub cea de 1,7% din primul trimestru, dar a depăşit cu mult estimările analiştilor, de 0,8%, notează FT.

Rezultatul ar putea fi datorat datelor solide din sectorul construcţiilor, precum şi îmbunătăţirii consumului, a declarat pentru Reuters Georgiana Constantinescu, analist la Credit Europe Bank în Bucureşti.

De asemenea, economistul-şef al ING Bank România, Nicolae Chidesciuc, a declarat pentru MEDIAFAX că datele publicate de INS privind Produsul Intern Brut reprezintă o surpriză pozitivă, având în vedere evoluţiile sectoriale, unde numai construcţiile au înregistrat creştere, dar şi aceasta nesemnificativă.

La creşterea economică peste estimări a contribuit şi agricultura, care a afişat rezultate peste cele din primul trimestru ca urmare a producţiei mari. Exporturile au scăzut însă, urmând tendinţa generală.

Încetinirea creşterii economice în România, dar şi în Cehia, Ungaria şi Slovacia a fost determinată în mare parte de performanţele sub aşteptări ale Germaniei, cel mai mare partener comercial al regiunii ECE, a cărei economie a avansat cu numai 0,1% în trimestrul al doilea, se arată în articolul FT.

Datele privind creşterea economică a Ungariei, de 1,5%, au fost cu mult sub estimările analiştilor, de 2,35%, fiind o surpriză neplăcută, potrivit unei note a Goldman Sachs. Evoluţia a reflectat scăderea cererii pentru exporturi şi performanţele slabe ale industriei.

În Cehia, avansul PIB a încetinit de la cel mai rapid ritm din ultimii trei ani consemnat în primul trimestru. PIB-ul a urcat cu doar 0,2% faţă de primul trimestru, cea mai lentă creştere din ultimii doi ani. În termeni anuali, economia cehă a avansat cu 2,4%, comparativ cu 2,8% în primele trei luni.

Economia Cehiei este dependentă de cererea externă pentru produsele sale, exporturile reprezentând 70% din PIB. Încetinirea creşterii PIB a fost determinată parţial de măsurile de austeritate aplicate de guvern, care au redus consumul.

În Slovacia, PIB-ul a crescut cu 3,3% faţă de intervalul similar din 2010, după un avans de 3,5% în primele trei luni. Analiştii anticipau o creştere de 3,6%.

Pieţele financiare din ECE au fost afectate de informaţiile negative.

Forintul unguresc, zlotul polonez şi leul s-au depreciat faţă de euro în urma informaţiilor, dar coroană cehă a rămas stabilă.

Cursul de referinţă anunţat marţi de BNR a scăzut cu 0,78 bani, la 4,2706 lei pentru un euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici