- Home
- Economic
- LONDRA, (23.11.2017, 16:46)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Financial Times: Investitorii, preocupaţi de măsurile privind managementul corporativ adoptate de România
Investitorii străini sunt preocupaţi de hotărârile luate de România în domeniul managementului corporativ, care riscă să transforme ţara într-un mediu mai puţin atractiv, scrie cotidianul Financial Times.
Urmărește
932 afișări
FT: Investitorii, preocupaţi de măsurile privind managementul corporativ adoptate de România
România a surprins Europa săptămâna trecută anunţând o creştere economică de 8,8% în al treilea trimestru, cu 3 puncte procentuale peste aşteptări. La opt ani după ce salariile şi pensiile au fost diminuate din cauza crizei care a necesitat asistenţă financiară din partea Fondului Monetar Internaţional, relansarea economică puternică generează perspective strălucitoare pentru investitorii străini. Dar, aşa cum s-a întâmplat în Ungaria şi Polonia, perspectivele României riscă să fie afectate de propriul guvern, comentează Financial Times.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
"Spre deosebire de celelalte două ţări, România nu a trecut la un guvern populist-naţionalist care să încerce să readucă sub control naţional sectoare economice dominate de firme străine. Însă oamenii de afaceri avertizează că Guvernul condus de social-democraţi instalat în decembrie 2016 a reluat unele vechi practici controversate, adoptând măsuri care ar putea submina unele dintre progresele semnificative înregistrate în ultimii ani în combaterea corupţiei şi îmbunătăţirea guvernării", comentează editorialistul Neil Buckley într-un articol publicat în Financial Times sub titlul "Măsurile adoptate de România în domeniul managementului corporativ îi îngrijorează pe investitori".
Printre entităţile care lansează un semnal de alarmă se numără Fondul Proprietatea, creat de stat în anul 2005 pentru a le oferi compensaţii cetăţenilor ale căror active au fost confiscate în timpul regimului comunist. Administrat de Franklin Templeton, Fondul Proprietatea este unul dintre cele mai mari din lume, cu active estimate în septembrie la 2,72 de miliarde de dolari şi un portofoliu care include pachete minoritare de acţiuni la 19 companii aflate sub controlul statului.
Fondul avertizează că măsurile aplicate de Guvernul de la Bucureşti ar putea face mai puţin atractiv climatul de afaceri, ar putea afecta mult-aşteptatele Oferte Publice Iniţiale (IPO) şi ar putea întârzia planurile MSCI de a îmbunătăţi statutul României de la nivelul "marginal" la cel "emergent", statut care ar oferi României deschidere la o gamă largă de investitori.
Reglementările adoptate de România drept condiţie pentru a obţine planul de asistenţă al FMI presupuneau că firmele controlate de stat ar trebui să aibă directori independenţi care să asigure un management independent.
Însă Greg Konieczny, manager de portofoliu la Fondul Proprietatea şi reprezentantul executiv al lui Franklin Templeton în România, afirmă că Guvernul de la Bucureşti a înlocuit directorii independenţi ai companiilor de stat cu asociaţi loiali. În plus, Parlamentul analizează un proiect de lege care ar permite Guvernului să excepteze companiile de stat de la reglementările privind guvernarea corporativă.
Implicaţiile pentru investitori merg mult mai departe de companiile afectate direct. Companiile de stat aflate în situaţii bune sunt benefice pentru întreaga economie. "Numeroase companii de stat sunt active în domeniul energiei şi infrastructurii. Dacă un investitor străin observă că nu vor fi îmbunătăţiri în infrastructură rutieră ori că din cauza managementului defectuos porturile şi aeroporturile nu îşi vor reduce tarifele, nu va mai face investiţii în aceste sectoare", explică Greg Konieczny.
Citeşte şi: Tudose: Transferul contribuţiilor la angajat va aduce aproape un miliard de euro anual în plus la buget
Citeşte şi: Curs BNR, 23 noiembrie. Cât costă astăzi un euro
Citeşte şi: Finanţări europene de peste 2 miliarde euro, lansate de Ministerul Dezvoltării Regionale, până la finalul anului. Cui sunt adresate
Citește pe alephnews.ro: Guvernul Ciolacu 2 e învestit oficial, dar cu provocări majore înainte. Când încep miniștrii munca
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe