- Home
- Economic
- LONDRA, (01.10.2012, 14:18)
- Marius Oncu ,
Financial Times: Oltchim, o altă privatizare controversată în România
Privatizările din România au o anumită reputaţie pentru controversă şi confuzie, iar cea a Oltchim are toate caracteristicile: o companie de stat cu pierderi, presiune externă pentru vânzarea rapidă, un om de afaceri controversat şi gestionarea stângace a cazului de către stat, potrivit blogului FT.
Urmărește
773 afișări
Financial Times: Oltchim, o altă privatizare controversată în România (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
La acestea se adaugă, acum, îndoileli serioase privind viitorul combinatului Oltchim.
Potrivit blogului Financal Times, care citează opiniile din presa românească ale consultantului pentru dezvoltarea de afaceri Ronnie Smith, există trei scenarii pentru oferta lui Dan Diaconescu: aceasta nu a fost pregătită adecvat, omul de afaceri a fost abandonat de către un coinvestitor străin sau oferta sa este pur şi simplu "teatru politic".
Alegerile parlamentare au loc în decembrie, iar Dan Diaconescu şi partidul său (PPDD) vor încerca să câştige pentru prima dată mandate în Parlament, probabil în opoziţie cu coaliţia social-liberală care susţine guvernul premierului Victor Ponta, adaugă FT.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Din prima zi de mandat, Trump semnează ordine executive cu consecințe majore: Începe deportarea în masă a imigranților, pune capăt dreptului la cetățenie prin naștere, grațiază inculpații de la Capitoliu. Ce alte decizii a luat Președintele SUA
-
Pentru prima dată, guvernul prognozează că euro se va aprecia la mai mult de 5 lei faţă de moneda naţională
-
AUR cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR pe tema ordonanţei privind alegerile prezidenţiale
-
De ce nu va candida Ciolacu? Explicaţia dată de partid
În declaraţii pentru blogul beyondbrics al FT, Diaconescu şi-a apărat puternic oferta, a criticat Guvernul şi a refuzat să renunţe fără luptă, sugerând că poate aduce un investitor important ca partener la Oltchim.
"Preţul nostru a fost calculat în funcţie de ce este necesar pentru Oltchim. Planul nostru este să atragem un jucător important şi am avut discuţii, însă nu sunt în poziţia de a dezvălui cu cine. Veţi fi foarte, foarte impresionaţi de următorii noştri paşi", a declarat, vineri, Diaconescu pentru blogul FT.
Privatizările din România au fost afectate de incompetenţă şi acuzaţii de corupţie timp de două decenii, scrie pe blogul cotidianului britanic jurnalistul Andrew MacDowall.
Citeşte şi:
PRIVATIZAREA OLTCHIM: Negocierile dintre Dan Diaconescu şi OPSPI, din nou suspendate. Patronul OTV nu a prezentat dovada că dispune de banii pentru cumpărarea acţiunilor
Ofertantul Oltchim ar putea produce surpriza spectaculoasă de care vorbeşte, dar consensul este că, având în vedere opoziţia Guvernului şi problemele foarte evidente ale Oltchim, oferta sa va eşua, se arată în postarea pe blogul FT.
Între timp, reputaţia României privind programul de privatizări a fost din nou afectată. Programul vizează obţinerea de fonduri de care statul are mare nevoie, reducerea poverii reprezentată pentru stat de companiile cu pierderi, dar şi atragerea de investiţii străine directe.
"Există toate detaliile unui proces exotic de privatizare pentru Oltchim, după cum arată declaraţiile din presă şi poziţiile oficiale ale Guvernului", afirmă şeful departamentului de cercetare pieţe de capital din cadrul BCR, Mihai Căruntu.
Un eşec al privatizării nu ar fi un dezastru în actualele circumstanţe, consideră Căruntu. Totuşi, ar însemna pagube colaterale pentru poziţia financiară a companiei şi ar ridica semne de întrebare despre viitorul câtorva companii de stat cu situaţii financiare dificile, a adăugat el.
"Privatizarea Oltchim este doar una din provocările cheie ale autorităţilor române care nu pot fi amânate până după alegerile din decembrie: găsirea de soluţii sustenabile pentru companii strategice de stat aflate pe pierdere, precum CFR Marfă, Tarom sau Poşta Română. Procesul ambiguu de privatizare de la Oltchim atrage atenţia asupra posibilităţii ca procesul de privatizări conventi cu FMI şi UE să fie complicat de administrat", a afirmat specialistul BCR, potrivit blogului FT.
Citeşte şi:
Guvernul va plăti ajutoare de urgenţă la Oltchim doar dacă angajaţii nu iau salarii timp de 2-3 luni
Cu alte cuvinte, investitori interesaţi de companii precum Tarom şi CFR Marfă ar trebui să studieze cu atenţie exemplul Oltchim, încheie cotidianul britanic.
Dan Diaconescu a câştigat săptămâna trecută licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.
Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie i-a cerut lui Diaconescu să prezinte o dovadă că dispune de cele 45 milioane euro pe care s-a angajat să le plătească pentru acţiuni.
Premierul Victor Ponta a declarat săptămâna trecută că Dan Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească preţul pe acţiuni, caz în care aceşti bani ar putea fi acordaţi Oltchim pentru funcţionarea combinatului., ca împrumut de salvgardare pentru maximum şase luni, până la transferul acţiunilor.
Premierul a precizat atunci că Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până luni preţul pe acţiuni, iar în maximum şase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.
Joi seară, Victor Ponta a declarat că informaţia conform căreia Dan Diaconescu ar dispune de 46 milioane euro într-o bancă din Olanda, prezentată joi dintr-un document, este falsă, iar acesta nu a depus până în prezent vreo dovadă că are banii pentru Oltchim.
Citește pe alephnews.ro: Sondaj Avangarde: Care este intenția de vot a românilor în 2025 și în ce candidați au încredere pentru prezidențiale?
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum a început succesul lui Trump? Președintele și-a construit popularitatea prin afaceri, apariții TV regulate și expunere uriașă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România acest voucher de 500 de lei. Ce trebuie să faci
CANCAN.RO
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii mai mari cu 420 de lei, după indexarea din 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe