- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Financial Times: Programul FMI în România nu a fost "un mare succes"
Programul Fondului Monetar Internaţional în România nu a fost "un mare succes", economia scăzând în 2009 cu 7%, se arată într-o analiză a cotidianului britanic Financial Times privind oportunitatea ca Fondul să fie implicat şi într-un program de sprijinire a Greciei.
Financial Times: Programul FMI în România nu a fost "un mare succes" (Imagine: Mediafax Foto)
"În România, rezultatul nu a fost un mare succes. Economia s-a contractat cu 7%", notează FT.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro. Pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, este de 19,95 miliarde euro.
În lunile mai şi septembrie FMI a virat primele două tranşe din împrumut, de 4,8 miliarde euro, respectiv 1,85 miliarde euro. Următoarele două tranşe, cu o valoare totală de 2,3 miliarde de euro, vor fi puse la dispoziţie până la finele lunii februarie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
Spre deosebire de România, în Ungaria măsurile sprijinite de FMI au condus la reducerea deficitului bugetar, iar ministrul de Finanţe a anunţat, în ianuarie, că ţara nu mai are nevoie de ajutorul instituţiei internaţionale, potrivit sursei citate.
Dintre statele membre ale Uniunii Europene, Fondul a mai intervenit şi în sprijiniul Letoniei.
Implicarea FMI într-un proces de salvare al Greciei ar fi mai dificilă decât în cazul statelor nou intrate în Uniunea Europeană din estul Europei, consideră FT, fondurile şi plusul de credibilitate pe care le poate aduce trebuind analizate în raport cu semnalul negativ pe care îl trimite implicarea unei instituţii internaţionale.
Cu excepţia Islandei, singurele două state occidentale care au apelat la ajutorul FMI au fost Marea Britanie şi Italia în anii '70, iar "stigmatul" acestor intervenţii este reflectat în reticenţa liderilor europeni de a accepta o implicare a Fondului în Grecia.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO