- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (12.04.2016, 18:19)
- Departament Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Financial Times: România, pe drumul cel bun. Stabilitatea şi creşterea economică au atras atenţia investitorilor
Demisia unui premier sub acuzaţii de corupţie, rezultate foarte strânse la alegeri şi un conflict armat într-o ţară vecină nu sunt premise care să atragă investitorii, însă România a reuşit să depăşească aceste dificultăţi în ultimul an şi a avut o creştere economică de 3,7%, scrie Financial Times.
Urmărește
2465 afișări
Financial Times: România, pe drumul cel bun. Stabilitatea şi creşterea economică au atras atenţia investitorilor
Potrivit Financial Times, România are unul dintre cele mai accelerate rimturi de creştere din Europa. Aceasta a dus la revenirea sectorului imobiliar, lovit puternic de criza din 2009, scrie Financial Times.
FT scrie despre România, care a intrat în UE din 2007, că deşi nu face parte din zona euro, a reuşit să impresioneze investitorii străini cu modul în care s-a redresat din punct de vedere economic. ”România şi-a făcut temele. Datele fundamentale ale economiei sunt stabile, Bucureştiul duce o luptă determinată împotriva corupţiei şi perspectivele sunt promiţătoare”, a spus Fredrich Wachernig, membru al board-ului S Immo, un investitor imobiliar austriac care activează pe piaţa românească din 2004.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Noul comisar pentru mediu al UE: „Am vorbit prea puţin despre apă". Seceta şi pierderile de pe conducte afectează industrii întregi
-
Vinul roşu se confruntă cu un declin „existenţial”. Specialist francez, despre vin: "Dacă bunicul bea 300 de litri de vin roşu pe an, tatăl bea 180 de litri, iar fiul, 30 de litri”
-
Polonia exclude Ungaria de pe lista de invitaţi la evenimentul de preluare a preşedinţiei rotative a UE
Campania anti-corupţie a dus la acuzarea a peste 1.250 de oficiali numai anul trecut, inclusiv a fostului premier Victor Ponta, care şi-a dat demisia în noiembrie. Investitorii au primit cu braţele deschise această campanie, şi au văzut-o ca o dovadă că România începe să îşi rezolve problemele serioase din administraţia publică.
Tranzacţiile imobiliare au scăzut anul trecut la 650 de milioane de euro, faţă de 1,17 miliarde de euro în 2014, un an în care rezultatele au fost distorsionate de afaceri majore în real-estate. Totuşi, randamentele sunt atractive şi ”piaţa rămâne lichidă şi îşi păstrează avântul”, conform unor consultanţi de la JLL.
Proprietăţile industriale au avut un an record în 2015, contabilizând 41% din tranzacţii, urmat de spaţiile de birouri, cu 38%. Printre cele mai importante tranzacţii încheiate se numără şi achiziţia a şase proprietăţi industriale, printre care şi parcul logistic Prologis de lângă Bucureşti, de către dezvoltatorul ceh CTP, pentru mai bine de 130 de milioane de euro.
Sectorul auto, una dintre cele mai mari surse de cerere printre clienţii industriali, a fost impulsionat de succesul Dacia. Vânzările Dacia ar putea urca anul acesta la 600.000 de unităţi, raportat la vânzările înregistrate în 2015.
Spaţiile de birouri rămân încă o destinaţie importantă pentru fondurile de investiţie străine. Valoarea sectorului IT şi a industriei outsourcing din România a crescut cu până la 20% pe an, a spus Ilinca Păun, managing director la Colliers Romania. Aceasta a dus la dezvoltare şi mai multor spaţii de birouri, nu doar în Bucureşti, ci şi în centre regionale precum Timişoara, Cluj sau Iaşi.
Spaţiile de retail au avut de asemenea o performanţă solidă, datorită creşterii salariilor şi a puterii de cumpărare, potrivit Colliers Romania. Este de aşteptat ca lanţurile străine de retail să continue să investească în România şi în anii următori.
Peste 500.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale vor intra în piaţa românească până în 2020. 95.000 de metri pătraţi vor fi livraţi anul acesta doar în Bucureşti. 2015 a fost un an record pentru proprietăţile rezidenţiale, în contextul în care vânzările de locuinţe au depăşit perioada vârf a anului 2007.
Cele mai mari proiecte imobiliare rezidenţiale sunt în jurul Bucureştiului, oferind spaţii de locuit şi conexiuni către centrul oraşului, spune Sorin Blaga, director general la Liebrecht & Wood Romania. Totuşi, transportul public şi ambuteiajele din trafic rămân îngrijorări pentru investitori.
Chiar dacă piaţa arată bine per total, există încă riscuri. Financial Times aminteşte aici legea dării în plată, care ar face băncile să se gândească de două ori înainte să dea un credit imobiliar, chiar în mijlocul unei perioade când accesul la finanţare începe să fie mai facil. Alte îngrijorări ar mai fi legate de proprietăţile naţionalizate în comunism, care, teoretic, ar putea fi obţinute de către proprietarii originali.
Citeşte şi: Câştigul unui corporatist din România este de patru ori mai mic faţă de cel din alte state europene
Citește pe alephnews.ro: Zeul Gratuităților vine din Japonia și are o avere de aproape 4 milioane de dolari. Cum folosește cupoanele și ofertele zilnic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Banii îți aduc fericirea dacă îi cheltui pentru binele altora. Cei cu venituri mari sunt fericiți când cumpără cadouri pentru alții
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Ilona Brezoianu i-a dat replica lui Dan Negru după ce a criticat audiențele Revelionului de la Antena 1: „Monștri sacri”
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe