- Home
- Economic
- PARIS, (25.09.2013, 11:31)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Financial Times: Societe Generale caută un partener în Europa de Est, pentru "cimentarea" prezenţei în România şi Rusia. Societe Generale dezminte informaţia
Societe Generale, banca-mamă a BRD, caută un partener de afaceri în Europa de Est pentru a-şi accelera extinderea în regiune, un eventual acord având potenţialul de a "cimenta" prezenţa grupului francez în Rusia şi România, potrivit Financial Times. Grupul bancar Societe Generale a dezminţit informaţiile.
Urmărește
556 afișări
Financial Timesc: Societe Generale caută un partener în Europa de Est, pentru "cimentarea" prezenţei în România şi Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Banca franceză traversează o perioadă de schimbare de obiective, de tranziţie de la consolidarea situaţiei financiare către fructificarea unor oportunităţi de creştere.
Două surse apropiate planului au declarat pentru Financial Times că Societe Generale este în etapele preliminare ale identificării unor potenţiali parteneri în rândul băncilor.
Un acord ar putea cimenta prezenţa grupului în Rusia şi România - în prezent principalele sale pieţe în regiune - şi ar putea de asemenea să îi asigure accesul în alte ţări, notează FT.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Întrebat de plan, directorul general exeutiv al SocGen, Frédéric Oudéa, a refuzat să comenteze în mod direct informaţiile.
Oudéa a răspuns însă ideea că un eventual parteneriat ar putea anunţa fuziunea sau preluarea unei bănci rivale.
"Planul nostru de creştere va fi organic, cu siguranţă", a declarat şeful Societe Generale într-un interviu acordat Financial Times.
În ultimii doi ani, grupul francez s-a concentrat pe consolidarea situaţiei financiare - prelungirea maturităţii datoriilor şi creşterea ratelor de adecvare a capitalului - însă Oudéa pune acum accentul pe oportunităţile de creştere, bazându-se în bună măsură pe prezenţa pe pieţele emergente.
SocGen a stabilit pentru operaţiunile din Rusia şi România o ţintă de profitabilitate de 15%, comparativ cu 10% la nivel de grup.
"Trebuie să arătăm creştere în Rusia şi România, dar aş vrea să vă spun că sunt încrezător că vom atinge cu bine aceste obiective", a adăugat Oudéa.
Pe lângă operaţiunile din Rusia şi România, care au înregistrat performanţe slabe în ultimii ani, SocGen s-a extins în regiunea Maghreb a Africii de Nord.
Un parteneriat ar contribui la consolidarea prezenţei Societe Generale pe aceste pieţe şi ar putea asigura accesul la alte ţări din Europa de Est, unde grupul nu activează sau are operaţiuni de mică anvergură.
Oudéa a afirmat că operaţiunile din Rusia traversează o revenire solidă. SocGen a avut un profit net de 65 milioane euro în Rusia în prima jumătate a acestui an, faţă de 4 milioane euro în perioada corespunzătoare a anului trecut.
Banca vrea să ajungă în Rusia la un randament al capitalului propriu de 15%, cu 50% peste ţinta la nivel de grup. Un alt obiectiv al SocGen în Rusia este acela de a urca pe locul 4 în topul băncilor, după jucătorii locali controlaţi de stat Sberbank, VTB şi Gazprombank, prin extinderea pe segmentele conturilor de economii, creditelor destinate achiziţiei de automobile şi creditelor ipotecare.
Strategia este fundamentată pe convingerile lui Oudéa privind viitorul relaţiilor geopolitice dintre Rusia şi Europa, notează FT.
"Fie că ne place din punct de vedere politic, fie că nu, Europa şi Rusia trebuie să-şi dezvolte în continuare relaţia. Europa va găsi cu dificultate noi pieţe de creştere, iar Rusia reprezintă o piaţă de bază, apropiată nouă", a afirmat şeful SocGen.
Banca franceză a stabilit şi pentru operaţiunile din România o ţintă de 15% a randamentului capitalului propriu.
Grupul este aproape de profit în România după ce în 2012 a înregistrat o pierdere semnificativă. În prima jumătate a acestui an, BRD a raportat un profit net de 62 de milioane lei (circa 14 milioane euro).
La nivel de grup, Societe Generale a avut în prima jumătate a anului un randament al capitalului propriu de 5,6%. Oudéa a stabilit ca ţintă un randament de 10%, pe care îl consideră "minim".
"Dacă eşti sub 10%, ai o problemă", a afirmat el.
BRD - Groupe Societe Generale este a doua bancă din România, cu active de 45 de miliarde lei (peste 10 miliarde euro) la jumătatea acestui an.
Acţiunile BRD sunt cotate la categoria I a Bursei de Valori Bucureşti. Titlurile au urcat miercuri dimineaţă cu 0,68%, la 8,92 lei, nivel la care capitalizarea băncii se ridică la 6,2 miliarde lei (aproape 1,4 miliarde euro).
AFP: Societe Generale dezminte că este în căutarea unui partener în Europa de Est
"Societe Generale dezminte că se află în căutarea unui partener pentru susţinerea creşterii în Europa de Est", a transmis banca AFP.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe