- Home
- Economic
- MOSCOVA, (09.04.2014, 15:11)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Finanţare mai scumpă şi retrageri de depozite la băncile din Rusia, în contextul crizei din Ucraina
Băncile din Rusia se confruntă cu creşterea costurilor de finanţare şi reclamă retrageri de depozite în contextul crizei din Ucraina, care a redus lichiditatea pe piaţa financiară locală şi a determinat deprecierea rublei cu 7,9% în primul trimestru.
Urmărește
339 afișări
Finanţare mai scumpă şi retrageri de depozite la băncile din Rusia, în contextul crizei din Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Băncile comerciale au împrumutat până la 493 miliarde ruble (13,9 miliarde de dolari) în luna martie prin operaţiunile de swap în valută derulate de banca centrală, cel mai ridicat rulaj din ultimii cinci ani, potrivit datelor Băncii Rusiei, citate într-o analiză Bloomberg. Totodată, băncile au atras până la 3 miliarde ruble (83,9 milioane de dolari) prin operaţiunile repo derulate în martie de banca centrală, care oferă costuri mai scăzute faţă de tranzacţiile swap în valută.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Operaţiunile repo presupun mobilizarea activelor de calitate drept colateral, în lipsa cărora băncile sunt nevoite să acceseze lichiditate prin operaţiuni swap, mai costisitoare.
Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, reclamă lichiditatea scăzută în monedă locală de pe piaţă, situaţie generată şi de retrageri semnificative de depozite.
Clienţii retail ai Sberbank au retras din depozite în primele trei luni ale anului 255 miliarde ruble (7,1 miliarde de dolari), perioadă în care rubla s-a depreciat cu 7,9% faţă de coşul de valute de referinţă al băncii centrale. Aproape 46% din depozitele bancare retail din Rusia sunt constituite la Sberbank, potrivit datelor băncii.
"Este posibil un nou şoc de lichiditate dacă situaţia din Ucraina se va dezvolta într-o direcţie negativă. Activele care pot fi utilizate drept colateral pentru operaţiuni repo au fost aproape epuizate de bănci, care sunt nevoite acum să acceseze operaţiunile swap ale băncii centrale, mai scumpe", a declarat pentru Bloomberg Dmitri Dorofeev, administrator de active la BCS Financial Group Moscova.
Operaţiunile swap sunt cu circa un punct procentual mai scumpe decât finanţarea repo cu colateral. În acest context, dobânzile pe piaţa interbancară sunt în creştere. Indicele MosPrime al dobânzilor de pe piaţa interbancară pentru credite overnight a urcat la 8,25% la 31 martie, cel mai ridicat nivel în aproape 5 ani, potrivit Bloomberg. Marţi, indicatorul afişa un nivel de 8,03%.
La finele anului trecut, 65% din activele lichide ale băncilor erau angajate drept colateral pentru operaţiunile repo ale băncii centrale, potrivit datelor publicate de instituţie într-un raport de stabilitate financiară.
Populaţia şi companiile nefinanciare din Rusia au cumpărat în primul trimestru al acestui an monedă străină în valoare totală de 20 miliarde de dolari, potrivit estimărilor băncii centrale, publicate miercuri.
Banca centrală este îngrijorată de colateraul insuficient de care dispun băncile, a declarat săptămâna trecută la Moscova preşedintele Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina.
Totodată, oficialul a precizat că dobânzile din piaţă s-au menţinut în martie coridorul de 6-8% ţintit de banca centrală, depăşind "nesemnificativ" plafonul spre sfârşitul lunii.
Testele de stres derulate în regim "foarte conservator" au arătat că majoritatea băncilor dispun de suficientă lichiditate pentru a acoperi eventuale retrageri, a continuat Nabiullina.
Situaţia este "tensionată", dar nu se poate considera că ar fi scăpat de sub control dacă dobânzile se menţin aproape de coridorul ţintit de banca centrală, a afirmat Dmitri Polevoy, economist şef la ING Moscova, citat de Bloomberg.
Banca centrală a Rusiei a cheltuit de la începutul acestui an 42 miliarde de dolari pentru a încetini deprecierea rublei, în timp ce populaţia a convertit deţinerile de monedă locală în depozite în valută sau chiar le-a lichidat.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Rusia cere companiilor să se delisteze de la bursele din străinătate, pentru securitate economică
Citește și: UE şi SUA denunţă utilizarea de către Rusia a gazelor naturale ca "armă politică" împotriva Ucrainei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului