- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (08.10.2015, 11:54)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Finanţele lucrează la proiectul normelor de aplicare a Codului Fiscal până la finele lunii noiembrie
Ministerul Finanţelor Publice lucrează la elaborarea proiectului normelor de aplicare a noului Cod Fiscal, dorind să aibă "un proiect închegat" până la sfârşitul lunii noiembrie, a declarat joi Mariana Vizoli, director general adjunct Direcţia de legislaţie Cod Fiscal şi reglementări vamale în MFP.
Urmărește
4110 afișări
Finanţele lucrează la proiectul normelor de aplicare a Codului Fiscal până la finele lunii noiembrie (Imagine: Shutterstock)
"La Ministerul Finanţelor pregătim normele de aplicare pentru Codul Fiscal. În ceea ce priveşte cota de TVA, vor fi date multe exemple care să vă ajute în activitate, să lămuriţi diverse aspecte", s-a adresat Vizoli specialiştilor în fiscalitate şi contabilitate, în cadrul unei conferinţe.
Ea a punctat că, spre sfârşitul lunii noiembrie, ministerul va avea un "proiect închegat pe norme", propunând încă o întâlnire la acel moment pentru a discuta aplicat pe diverse articole.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: „Este evident că am încredere în Marcel Ciolacu"
-
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: Discursul lui aminteşte de retorica lui Hitler din anii '30
-
Crin Antonescu: Ceea ce am vrut a fost un calendar oficial, nu pe surse, datele alegerilor
Cea mai importantă măsură introdusă în noul Cod Fiscal este reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016, urmând să scadă la 19% din 2017.
"Se va reduce cota de TVA de la 9% la 5% pentru cinematografe, muzee, dar cea mai importantă reducere este de la 24% la 5% pentru cota de TVA pentru evenimente sportive, acestea nu aveau o cotă redusă nici în prezent", a menţionat Vizoli.
O altă prevedere din Codul Fiscal vizează aplicarea cotei de 5% pentru locuinţele livrate în cadrul politicii sociale, ca până în prezent, dar cu creşterea plafonului valoric al acestora, de la 380.000 lei fără TVA la 450.000 lei.
"Cu toate că modificarea de cotă TVA pare la prima vedere uşor de implementat, o să vedeţi că, prin normele de aplicare, vă vom da foarte multe exemple, pentru că va trebui să coroboraţi foarte multe articole din Codul Fiscal ca să vedeţi cum veţi proceda pentru situaţiile tranzitorii în care aţi emis facturi în anul 2015, pentru care nu a fost făcută livrarea sau prestarea şi pentru care va trebui să regularizaţi şi să aplicaţi cota de TVA din momentul livrării. Dacă livrarea are loc după 1 ianuarie 2016, toate facturile emise înainte, cu 24%, se vor regulariza pe 20%", le-a explicat Vizoli celor din domeniul fiscalităţii.
Ea a arătat că, pe lângă modificarea de cotă, a fost extinsă aplicarea taxării inverse pentru livrarea de construcţii şi terenuri, masură exclusă în 2008 şi reluată din 2016.
Taxarea inversă va fi aplicată şi pentru telefoane mobile, dispozitive cu circuite integrate, furnizori de console şi de jocuri de noroc.
"Pentru toate aceste servicii şi bunuri nou introduse în taxare inversă de la 1 ianuarie 2016 sunt necesare măsuri tranzitorii. Prin normele de aplicare am dat mai multe exemple, pentru că cei care au astfel de operaţiuni vor trebui să fie foarte atenţi, este vorba de a face două regularizări", a adăugat directorul MFP.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Codul fiscal în prima jumătate a lunii septembrie, declarându-se foarte mulţumit de modul cum a decurs dezbaterea publică, inclusiv cea între partide şi votul final din Parlament.
El a spus că a retrimis Codul fiscal în Parlament întrucât nu avusese loc o dezbatere publică "aşa cum se cuvine" şi că alt motiv a fost legat de responsabilitate, întrucât prea multe măsuri de relaxare fiscală dintr-o dată i s-au părut nepotrivite.
Proiectul noului Cod fiscal, reexaminat în urma cererii şefului statului, a trecut la începutul lunii septembrie de Parlament. Camera Deputaţilor, forul legislativ decizional, a aprobat legea cu 279 voturi "pentru", 8 "împotrivă" şi 5 abţineri.
Principalele amendamente la Codul fiscal vizează reducerea cotei TVA de la 24% la 20% începând de la 1 ianuarie 2016 şi de la 20% la 19% începând de la 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe construcţii începând de la 1 ianuarie 2017, cu excepţia construcţiilor agricole - în acest caz eliminarea impozitului se aplică din 2016 -, eliminarea supraaccizei la carburanţi de la 1 ianuarie 2017.
De asemenea, a fost reintrodusă în Codul fiscal prevederea potrivit căreia consiliile locale au posibilitatea de a majora la 500% a impozitului pe clădirile şi terenurile neîngrijite, aceasta aplicându-se de la 1 ianuarie 2016.
Criteriile de încadrare în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite, precum şi procedura de aplicare se adoptă prin hotărârea consiliului local. Clădirile şi terenurile încadrate la această categorie se stabilesc conform nomencalturii stradale.
Deputaţii au introdus, în plus, unele amendamente propuse de Ministerul Finanţelor care corectează erori de scriere ale Codului fiscal sau acordări cu ceea ce a apărut ca legislaţie.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Avem o misiune. Să apărăm Democrația în România
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe