- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Finanţele se aşteaptă ca datoria publică să nu depăşească 40% din PIB până în 2013
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) estimează că datoria publică nu va depăşi 40% din PIB până în 2013, în condiţiile în care se aşteaptă la o revenire a creşterii economice, o apreciere a monedei naţionale faţă de euro şi o extindere a maturităţii titlurilor de stat.
Proiecţiile sunt incluse în Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale 2011-2013, elaborată de Ministerul Finanţelor şi aprobată miercuri de Guvern.
La finele acestui an, datoria publică totală este programată la 39,5% din PIB, faţă de 37,9% din PIB în 2010, iar Finanţele estimează că ponderea acesteia va scădea la 38,8% din PIB în 2012 şi la 37,3% în 2013.
Potrivit documentului, datoria publică locală în perioada menţionată se va contracta de către unităţile administrativ-teritoriale cu respectarea limitelor anuale stabilite prin Strategia fiscal-bugetară, respectiv 1,4 miliarde de lei pentru 2011 şi 2012 şi 1,2 miliarde de lei pentru 2013.
În ceea ce priveşte nivelul datoriei publice guvernamentale, care se situa la 35,6% la finele anului trecut, Finanţele estimează că acesta va urca la 37% în 2011, urmând să se reducă în 2012 şi 2013 la 36,3%, respectiv 34,9% din PIB.
"Datoria publică guvernamentală va creşte în perioada analizată ca urmare a contractării de datorie pentru finanţarea deficitelor bugetare (...) fără a depăşi, însă, nivelul de 37% din PIB", se arată în document.
Un alt factor de creştere a datoriei publice guvernamentale îl va constitui emiterea de garanţii de stat în cadrul programului Prima Casă, pentru proiecte de interes naţional cu efect multiplicator în economie şi a celor destinate prefinanţării/cofinanţării de proiecte finanţate din fonduri europene şi de către alte instituţii financiare internaţionale.
"Astfel, pentru creşterea controlată a datoriei publice guvernamentale prin cadrul de cheltuieli pe termen mediu s-au aprobat limite anuale pentru emiterea garanţiilor de stat în valoare de 10 miliarde de lei pentru 2011 şi 2012 şi de 6 miliarde de lei pentru 2013, în completarea plafonului cumulat pentru anii 2009-2010 de 12 miliarde de lei agreat cu FMI, CE şi BM", se mai arată în document.
Ministerul Finanţelor se aşteaptă ca, pe plan intern, datoria publică guvernamentală să fie contractată la randamente descrescătoare care vor urma trendul descdendent al dobânzilor din piaţa monetară urmare a reducerii inflaţiei.
"Pe plan extern, dacă pentru anul 2011 finanţarea deficitului bugetar din surse externe se va asigura şi din tragerile din împrumutul de la UE şi împrumuturile de la BM în cadrul pachetului financiar extern (circa 2 miliarde euro), care beneficiază de condiţii financiare deosebit de favorabile, pe întreaga perioadă analizată finanţarea din surse externe va trebui asigurată preponderent prin emisiuni de pe piaţa externă de capital", se precizează în raport.
Potrivit Finanţelor, pentru perioada acoperită de strategie se estimează revenirea tendinţei de apreciere în termeni nominali a monedei naţionale în raport cu euro, începând cu anul 2011.
"Luând în considerare incertitudinile legate de momentul şi ritmul de revenire al economiei mondiale şi, implicit, al economiei româneşti, contextul de pe pieţele financiare interne şi externe caracterizat prin volatilitate ridicată, pentru monitorizarea riscurilor financiare asociate portofoliului de datorie publică guvernamentală, se propun limite (minime sau maxime) aferente anului 2013, care să asigure o anumită flexibilitate în îndeplinirea obiectivelor din prezenta Strategie, faţă de care se va evalua periodic performanţa portofoliului real", se mai arată în document.
Astfel, Finanţele îşi propun ca ponderea datoriei publice guvernamentale în lei în total datorie publică guvernamentală să fie de cel puţin 45%, iar ponderea acesteia în euro să fie mai mare de 75% din datoria publică guvernamentală denominată în valută.
La finele anului trecut, ponderea datoriei publice guvernamentale denominată în lei în total datorie publică guvernamentală era de 45,3%, sub pragul minim stabilit în strategia anterioară de 55%.
De asemenea, ponderea datoriei publice guvernamentale în euro în total datorie publică guvernamentală denominată în valută a fost de 78,2%, îndeplinind obiectivul din strategie, care prevedea un prag minim de 65%.
Potrivit analizei finanţelor, în perioada 2010-2013, costul datoriei publice guvernamentale în PIB va creşte atât ca valoare absolută, cât şi ca pondere în PIB, în principal ca urmare a datoriei contractate sau care urmează să fie contractată pentru finanţarea deficitelor excesive.
Estimările privind costul datoiei publice guvernamentale plătit din buget în PIB indică o creştere semnificativă la 1,4% în 2010, faţă de 1% anul anterior, iar în perspectiva anilor 2012-2013 menţinerea la un nivel relativ constant, pe măsura realizării consolidării fiscale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO