- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (26.04.2011, 16:45)
- Marius Radu , Marius Radu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Finanţele verifică rezultatele companiilor de stat, ajutate de INS şi BNR, după sesizarea Eurostat
Ministerul Finanţelor Publice a început verificarea datelor raportate de către companiile de stat, după ce Eurostat a exprimat rezerve cu privire la calculul deficitului bugetar al României în sistemul european ESA95, a anunţat marţi într-un comunicat Institutul Naţional de Statistică(INS).
Urmărește
37 afișări
Finanţele verifică rezultatele companiilor de stat, ajutate de INS şi BNR, după sesizarea Eurostat (Imagine: Shutterstock)
Potrivit comunicatului, la verificarea calităţii datelor urmează să participe şi experţi ai Băncii Naţionale a României şi INS.
Erostat a anunţat marţi că are rezerve în privinţa calităţii datelor raportate de România referitoare la deficitul bugetar de anul trecut, calculat după standardele ESA95, invocând printre cauze incertitudinea legată de impactul unor companii publice asupra deficitului.
"Astfel de rezerve au fost exprimate de Eurostat şi în anii precedenţi asupra datelor transmise de alte state membre, cum ar fi Grecia, Danemarca şi Marea Britanie (inclusiv pentru ultima Notificare fiscală transmisă la 31 martie 2011)", se arată într-un comunicat al Statisticii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Guvernul a stabilit pe 20 aprilie că va începe verificarea calităţii datelor din situaţiile financiare ale unor companii publice din perioada 2007-2009, în vederea identificării discrepanţelor dintre conturile financiare şi nefinanciare.
După verificarea datelor şi identificarea cauzelor care au condus la înregistrarea discrepanţelor dintre conturile financiare şi nefinanciare urmează a fi prezentate Eurostat detaliile necesare pentru înlăturarea rezervelor cu ocazia raportării din septembrie 2011, se mai arată în comunicat.
Anul trecut, Comisia Europeană a majorat estimările privind deficitul României după metodologia Uniunii Europene ESA 95 pentru anii 2008 şi 2009 cu 0,3 puncte procentuale, la 5,7%, respectiv 8,6% din PIB, deoarece a reclasificat unele companii de stat ca aparţinând de bugetul statului.
Pentru anul 2008, Eurostat a reclasificat atunci o tranzacţie financiară ca tranzacţie nefinanciară, măsură care a determinat de asemenea modificarea estimării privind deficitul bugetar.
România ocupă locul 11 în UE în funcţie de deficitul bugetar de anul trecut ca pondere din PIB calculat după standardele ESA95, de 6,4%, faţă de 8,5% în 2009, într-un clasament bazat pe datele Eurostat condus de Irlanda şi Grecia, dar se regăseşte printre statele comunitare cu cele mai reduse niveluri ale datoriei publice.
Potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, deficitul bugetar a fost anul trecut de 6,5% din PIB.
Statistica notează că pentru deficitul bugetar pe anul 2010 au fost luate în calcul estimări privind realizările companiilor deoarece contul de profit şi pierdere şi, respectiv, bilanţul au termen de depunere ulterior datei de 31 martie de transmitere a notificării privind deficitul bugetar.
FMI a obligat Guvernul să includă în calculul deficitului bugetar din acest an şi pierderile din 30 companii de stat centrale sau locale, precum şi titluri emise de Fondul Proprietatea, societăţile fiind astfel obligate să anunţe periodic la Ministerul Finanţelor indicatorii financiari şi operaţiunile efectuate.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36