- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Finanţele vor să emită anual titluri de stat cu 3,4 miliarde lei peste necesar în următorii 10 ani
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) îşi propune să emită anual, în următorii 10 ani, titluri de stat cu circa 3,4 miliarde de lei mai mult decât volumul necesar, astfel încât deficitul bugetar să fie acoperit, iar lichidităţile să fie investite prin plasamente la termen.
"În contextul obiectivului de creştere a datoriei negociabile, care contribuie la realizarea unui management activ al portofoliului de datorie publică guvernamentală, o atenţie deosebită trebuie acordată împrumuturilor din disponibilităţile contului curent general al trezoreriei statului destinate finanţării temporare a deficitelor din anii anteriori ale bugetului de stat şi ale bugetului asigurărilor sociale de stat", se arată în Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale 2011-2013, elaborată de Ministerul Finanţelor şi aprobată miercuri de Guvern.
Potrivit Finanţelor, contractele pe termen scurt şi cu rată variabilă, care reprezentau reprezentând 31,4 miliarde de lei la sfârşitul anului 2010, afectează îndeplinirea obiectivelor privind reducerea riscurilor financiare.
"În consecinţă, MFP îşi propune ca într-o perioadă determinată (de 10 ani, începând cu anul 2011) să emită titluri de stat într-un volum mai mare decât cel necesar pentru anul respectiv (circa 3,4 miliarde anual), astfel încât să se ajungă la finanţarea deficitului bugetar din anul curent, iar lichidităţile din contul curent general al trezoreriei statului să fie administrate activ prin plasarea acestora la termen", se mai arată în document.
În prezent, în disponibilităţile contului curent general al trezoreriei statului sunt incluse veniturile din activitatea de privatizare care, potrivit Finanţelor, generează un risc în activitatea de administrare a lichidităţilor, în condiţiile în care aceste sume vor fi utilizate în perioada acoperită de Strategie prin Fondul Naţional de Dezvoltare pentru destinaţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.
Anul trecut, bugetul a avut un deficit de 33,3 miliarde de lei, respectiv 6,5% din PIB, sub limita stabilită în acordul cu FMI, de 34,6 miliarde lei. Pentru acest an, autorităţile îşi propun să reducă deficitul bugetar la 4,4% din PIB (24 miliarde de lei).
Proiecţia Finanţelor arată că serviciul datoriei publice va creşte de la 45,6 miliarde de lei în 2010 la 61,7 miliarde de lei în acest an şi se va menţine relativ constant până în 2013, când va urca la 62,7 miliarde de lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 10:40