- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.01.2014, 19:21)
- Cristina Cuncea
Firma Euromall cere daune de 7 milioane de euro grupului Immofinanz pentru un proiect rezidenţial în Băneasa
Compania imobiliară Euromall, care a construit un centru comercial la Piteşti, cere despăgubiri de peste 7 milioane de euro grupului austriac Immofinanz, pe motiv că acesta ar fi încălcat obligaţiile asumate într-un contract de asociere pentru un proiect rezidenţial în Băneasa.
Urmărește
363 afișări
Firma Euromall cere daune de 7 mil.euro grupului Immofinanz pentru un proiect rezidenţial în Băneasa
Dezvoltatorul, cu acţionari israelieni, a depus joi prin intermediul unui vehicul investiţional, Baruba Trade & Invest Limited, o cerere arbitrală la Curtea de Arbitraj a Camerei de Comerţ şi Industrie a României, prin care solicită despăgubiri de 33,2 milioane de lei (7,33 milioane de euro), reprezentând prejudiciul suferit de Baruba ca urmare a încălcării de către Immoeast (în prezent Immofinanz) a obligaţiilor asumate prin contractul de asociere privind IE Băneasa Project încheiat între cele două părţi în 2007.
Potrivit cererii, cele două firme au început colaborarea în vederea dezvoltării unui proiect imobiliar rezidenţial în zona Băneasa în cursul anului 2007, moment în care au constituit firma IE Băneasa Project, deţinută în proporţii egale.
"Baruba a identificat şi a făcut posibilă achiziţionarea unui teren de circa 63.000 metri pătraţi, prin firma de proiect. Înţelegerea dintre părţi a fost ca Baruba este cea responsabilă de dezvoltarea şi administrarea proiectului, iar Immoeast este responsabilă cu finanţarea acestuia", se menţionează în cerere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
În 2007, cele două companii transmiteau că vor să contruiască 1.000 de locuinţe, investiţie de 150 milioane de euro.
Trei ani mai târziu, investitorii au decis să suspende continuarea proiectului până în decembrie 2012, având în vedere situaţia dificilă de pe piaţa imobiliară.
"Chiar înainte de expirarea perioadei de suspendare, părţile au reluat demersurile în vederea stabilirii modului practic de realizare a proiectului. Eforturile depuse de către reprezentanţii Baruba pentru continuarea proiectului au fost blocate datorită atitudinii neparticipative, de lipsă de cooperare şi de rea-credinţă a Immoeast, care a renunţat la urmărirea obiectivului comun urmărit de către părţi - respectiv realizarea proiectului", se arată în cererea firmei israeliene.
Aceştia susţin că Immoeast a tergiversat aprobarea parametrilor de dezvoltare a proiectului, justificând în mod incorect că aceştia sunt nerealişti şi neprofitabili faţă de condiţiile de piaţă din acel moment.
Mai mult, reprezemtanţii Euromall spun că Immoeast a iniţiat "o procedură agresivă" de excludere a Baruba atât din proiectul imobiliar Băneasa, cât şi din alte proiecte dezvoltate în România de către Immoeast în cooperare cu societăţi afiliate ale Baruba.
"Immoeast a încercat să elimine Baruba din acţionariatul IE Băneasa Project, oferind un preţ de numai 100 lei pentru cele 50% din părţile sociale deţinute, în condiţiile în care valoarea totală a proiectului era de câteva zeci de milioane de euro", potrivit sursei citate.
Euromall susţine, de asemenea, că firma Baruba şi-a îndeplinit toate obligaţiile din contract, adăugând că în vederea dezvoltării proiectului, ambii asociaţi au finanţat firma de proiect, Baruba cu 2 milioane de euro şi Immofinanz cu 24,5 milioane de euro.
Proiectul are PUZ aprobat, care expiră în luna martie a acestui an, pe baza căruia trebuia obţinută autorizaţia de construire.
În luna septembrie asociaţii au reluat discuţiile prind continuarea proiectului, iar la solicitarea Immoeast, firma Baruba a refăcut calculele aferente planului de afaceri, dar grupul austriac a refuzat în continuare adoptarea vreunui plan. Acesta a reiterat ideea că proiectul nu este profitabil, având în vedere condiţiile pieţei.
Euromall, dezvoltator activ mai ales înainte de criză, a mai colaborat cu Immofinanz, căruia i-a vândut un centru comercial la Piteşti. Euromall anunţa în 2007 planuri de investiţii de sute de milioane de euro pe terenurile pe care le deţine în România, dar odată cu venirea crizei, proiectele au fost îngheţate.
Reprezentanţii Immofinanz spun că analiza desp-re profitabilitatea proiectului din Băneasa era valabilă înaintea crizei, air acum situaţia este complet diferită.
"Nu avem informaţii până acum cu privire la nicio solicitare din partea Tribunalului Arbitral, prin urmare nu putem face niciun comentariu cu privire la eventuale proceduri legale. Însă dacă va exista o astfel de solicitare, suntem pregătiţi să ne apărăm poziţia în faţa instanţelor. În general, acuzaţiile Euromall nu sunt corecte deoarece, din pacăte, analiza despre profitabilitatea proiectului din Băneasa era valabilă pentru perioada de dinaintea crizei, acum situaţia fiind complet diferită", a afirmat Bettina Schragl, purtator de cuvânt al Immofinanz Group.
Immofinanz, unul dintre cei importanţi investitori imobiliari de pe piaţa locală, deţine în România 88 de proprietăţi (17 investiţii finalizate, 11 în curs de dezvoltare şi 60 de proiecte în curs de analiză), cu o valoare de 999,2 milioane de euro (657 milioane de euro - investiţiile finalizate, 38 milioane de euro - proiecte în curs de dezvoltare şi 304,2 milioane - proiecte în curs de analiză).
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe