Firma lui Bogdan Buzăianu, Energy Holding, pierde definitiv procesul cu Euro Insol privind contractul cu Hidroelectrica

Curtea de Apel Bucureşti a respins recursul Energy Holding, firma lui Bogdan Buzăianu, privind denunţarea contractului de vânzare-cumpărare energie încheiat cuHidroelectrica, fără să mai existe o cale de atac a deciziei, a anunţat vineri producătorul de energie.

Urmărește
2014 afișări
Imaginea articolului Firma lui Bogdan Buzăianu, Energy Holding, pierde definitiv procesul cu Euro Insol privind contractul cu Hidroelectrica

"În data de 12.11.2015 Curtea de Apel Bucureşti a respins recursul declarat de Energy Holding împotriva sentinţei civile 43 din 06.01.2015, pronunţată în Dosarul 29713/3/2012 de Tribunalul Bucureşti prin care s-a respins contestaţia formulată împotriva măsurii Administratorului Judiciar EURO INSOL de denunţare a contractului de vânzare cumpărare energie electrică 33CE/14.01.2004 încheiat cuHidroelectrica. Decizia este irevocabilă, nemaiexistând altă cale de atac", arată Hidroelectrica, într-un comunicat.

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în iunie 2012, iar administratorul judiciar Euro Insol a început negocierile cu toţi traderii de energie pentru alinierea preţurilor din contracte, situat între 103 şi 132 lei/MWh, la cele practicate pe pieţele de energie electrică, unde energia era tranzacţionată la preţuri duble - între 220 şi 300 lei/MWh).

Vânzarea de energie la preţurile din contracte a generat pentru Hidroelectrica, în perioada 2006–2012, pierderi cumulate de circa 4,8 miliarde lei (1,1 miliarde euro).

"În contextul eşecului negocierilor cu traderii de energie, în data de 24 iulie 2012, administratorul judiciar a denunţat, printre altele, şi contractul de vânzare cumpărare energie electrică încheiat de Hidroelectrica cu Energy Holding nr. 33CE/14.01.2004. În perioada de derulare a contractului, diferenţa dintre valoarea preţului mediu anual al Pieţei Zilei Următoare (PZU) şi valoarea contractuală a preţului energiei livrate firmei Energy Holding a generat în perioada 2006 - 31 mai 2012 o pierdere de 1,45 miliarde lei. Prin denunţarea contractului cu Energy Hoding, Hidroelectrica a obţinut, până în prezent, venituri suplimentare de peste 550 milioane lei, ceea ce a permis companiei să înregistreze un profit record de peste 2 miliarde lei cumulat pe exerciţiile financiare 2013-2014 şi aproape 1 miliard de lei pe primele 10 luni din 2015", a declarat Remus Borza, reprezentantul Euro Insol.

Energy Hoding a contestat încă din iulie 2012 măsura administratorului judiciar de denunţare a contractului. În primul ciclu procesual, Tribunalul Bucureşti a respins, pe 29 mai 2013, ca inadmisibilă contestaţia formulată de Energy Holding, soluţia instanţei de fond fiind casată de Curtea de Apel în data de 20 martie 2014. În rejudecare, în data de 17 decembrie 2014, Tribunalul Bucureşti a soluţionat cauza pe fond, pronunţarea fiind amânată până la data de 6 ianuarie 2015, când a respins ca neîntemeiată contestaţia Energy Holding împotriva deciziei administratorului judiciar.

"Decizia Curţii de Apel Bucureşti de ieri (joi, 12 noiembrie, n.r.) este fără îndoială corectă, legală şi mai ales morală. Timp de aproape 10 ani, venituri de sute de milioane de euro care ar fi trebuit să intre în conturile Hidroelectrica şi implicit ale statului român, prin încheierea şi ulterior derularea acestor contracte frauduloase erau deturnate în buzunarele unor băieţi care şi-au achiziţionat palate, iahturi şi proprietăţi la Monte Carlo sau, mai nou, Dubai, ori ale căror nume apar în vitrina celor mai scumpe şi exclusiviste magazine din lume", a mai spus Borza.

Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie din România, se află pentru a doua oară în insolvenţă, începând cu februarie 2014. Prima procedură de reorganizare a avut loc în perioada iunie 2012-iunie 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici