Firmele de brokeraj, obligate să verifice clienţii cu ajutorul băncilor

Firmele de brokeraj vor fi obligate să verifice clienţii cu ajutorul băncilor pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi a finanţării actelor de terorism prin intermediul pieţei de capital, însă, pe de altă parte, vor fi relaxate condiţiile de raportare a tranzacţiilor semnificative.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Firmele de brokeraj, obligate să verifice clienţii cu ajutorul băncilor

Firmele de brokeraj, obligate să verifice clienţii cu ajutorul băncilor (Imagine: Mediafax Foto)

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) doreşte ca documentele furnizate de clientul unei firme de brokeraj să fie verificate de către o bancă sau instituţie financiară care se supune măsurilor de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanţării actelor de terorism, potrivit unui proiect de regulament elaborat de CNVM, aflat în dezbatere publică.

O altă măsură pentru prevenirea spălării banilor este ca prima tranzacţie să fie realizată prin intermediul unui cont deschis în numele clientului la o instituţie de credit.

În cazul transferurilor ocazionale sau a relaţiilor de afaceri cu persoanele expuse politic, care sunt rezidente într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al spaţiului economic european ori într-un stat terţ, arbitrul pieţei de capital solicită brokerilor să obţină "aprobarea în scris a conducerii executive a entităţii reglementate înaintea stabilirii unei relaţii de afaceri cu un client din această categorie". Firmele de brokeraj vor fi obligate, de asemenea, să verifice sursa fondurilor implicate şi să monitorizeze permanent relaţia de afaceri cu persoanele din această categorie.

Aceste măsuri nu se regăsesc în regulamentul actual privind combaterea spălării banilor şi a terorismului, emis de CNVM în anul 2005, care va fi abrogat după intrarea în vigoare a noului regulament.

În acelaşi timp, CNVM va relaxa condiţiile privind raportările referitoare la tranzacţiile în numerar, în sensul extinderii perioadei în care se transit informaţiile şi majorării valorii minime de la care se fac astfel de raportări.

Dacă în prezent raportarea se face pentru sume care trec de echivalentul a 10.000 euro, odată cu intrarea în vigoare a noului regulament suma va creşte la 15.000 de euro.

De asemenea, termenul de raportare va fi extins de la 24 de ore la 10 zile lucrătoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici