- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Firmele vor plăti un impozit minim anual în funcţie de venituri
Firmele vor plăti un impozit minim anual cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei, a decis, sâmbătă, Guvernul prin ordonanţă de urgenţă.
Firmele vor plăti un impozit minim anual în funcţie de venituri
Firmele care înregistrează profit vor plăti în continuare un impozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează.
"Dorim să eliminăm sustragerea de la declararea unor venituri", a afirmat ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, la finalul şedinţei de sâmbătă a Guvernului.
Astfel, firmele care înregistrează la data de 31 decembrie venituri cuprinse între 52.001 şi 215.000 lei vor plăti un impozit minim anual de 4.300 lei (aproximativ 1.000 euro), iar cele cu venituri de până la 430.000 lei (circa 100.000 euro) vor achita anual cel puţin 6.500 lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Un impozit minim anual de 8.600 lei (aproximativ 2.000 de euro) va fi datorat la venituri cuprinse între 430.001 lei şi 4,3 milioane lei (un milion de euro), iar firmele cu venituri peste acest interval, dar sub 21,5 milioane lei ( 5 milioane de euro), urmând să plătească cel puţin 11.000 lei (2.500 de euro).
Firmele ale căror venituri anuale se încadrează în intervalul 21,5 milioane lei şi 129 milioane de lei ( 30 de milioane de euro), vor achita un impozit pe profit de minim 22.000 lei (5.000 de euro).
Pentru calculul impozitului minim vor fi luate în considerare veniturile totale, obţinute din orice sursă, înregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent, din care se scad veniturile din variaţia stocurilor, veniturile din producţia de imobilizări corporale si necorporale, veniturile din exploatare, reprezentând cota-parte a subvenţiilor guvernamentale şi a altor resurse pentru finanţarea investiţiilor, veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere, conform reglementărilor legale, veniturile rezultate din anularea datoriilor şi a majorărilor datorate bugetului statului, care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, conform reglementărilor legale, veniturile realizate din despăgubiri de la societăţile de asigurare, dar şi veniturile neimpozabile, prevăzute expres în acorduri şi memorandumuri aprobate prin acte normative.
Microînterprinderile au o cotă de impozitare de 3% din venituri pentru 2009, dar nu mai puţin de valorile minime stabilite pentru toate celelalate firme în funcţie de intervalele amintite. Astfel, microîntreprinderile care obţin venituri spre pragurile de jos ale intervalelor, vor plăti mai mult decât cota de 3%.
"Din analizele efectuate de Ministerul Finanţelor Publice rezultă că, la nivelul anului 2007, din cei 617.525 de contribuabili persoane juridice, 2.000 asigură peste 85% dintre veniturile publice. Numărul societăţilor care au declarat pierderi la nivelul anului 2007 a fost de 242.106 (39,2% din numărul total al societăţilor înregistrate), în condiţiile în care cifra de afaceri a acestor întreprinderi se ridică la nivelul de 134 miliarde lei", se arată în ordonanţa de urgenţă a Guvernului.
Contribuabilii cu activităţi de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive, inclusiv persoanele juridice care realizează aceste venituri în baza unui contract de asociere, şi la care impozitul pe profit datorat este mai mic decât 5% din veniturile respective sunt obligaţi la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri înregistrate.
Iniţial, Guvernul intenţiona să introducă un impozit anual de 0,5% din veniturile înregistrate de firmele care activează în anumite domenii, dar nu mai puţin de 6.500 lei pe an.
Astfel Ministerul Finanţelor a amendat proiectul iniţial de ordonanţă de urgenţă în care se arăta că firmele din diferite sectoare, precum imobiliar, turistic, comerţ şi de consultanţă, trebuia să plătească un impozit anual de 0,5% din veniturile înregistrate.
Potrivit Codului Fiscal, sunt scutite de la plata impozitului pe profit trezoreria statului, fundaţiile române constituite ca urmare a unui legat, cultele religioase, pentru veniturile obţinute din activităti economice care sunt utilizate pentru susţinerea activităţilor cu scop caritabil, instituţiile de învăţământ particular acreditate sau asociaţiile de proprietari constituite ca persoane juridice şi asociaţiile de locatari recunoscute ca asociaţii de proprietari.
De la plata impozitului mai sunt scutite organizaţiile nonprofit, organizaţiile sindicale şi organizaţiile patronale pentru anumite tipuri de venituri.
Întrebat de jurnalişti, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern după aprobarea impozitului forfetar, câte întreprinderi mici şi mijlocii ca urmarea acestei măsuri, ministrul Finanţelor a răspuns că noul sistem fiscal nu va afecta aceste unităţi.
"Vă asigur că nu vor fi afectate şi, din discuţiile avute cu mediul de afaceri, sunt multe venituri care nu se înregistrează. Şi dumneavoastră umblaţi în România şi aplelaţi la servicii fără să primiţi bon fiscal, fie că vă spălaţi maşinile, fie că mergeţi la coafură şi mai spun nişte domenii în care îmi este cam greu să cred că nu înregistrează profit, spre exemplu, servicii prestate pentru întreprinderi, începând de la servicii de arhitectură, de consultanţă şi juridice. Îmi este greu să cred că dumnealor înregistrează pierderi sistematice", a spus Pogea jurnaliştilor.
El a susţinut că scopul introducerii impozitului forfetar nu a fost decât acela de a înlocui o bază de impozitare volatilă cu una controlabilă, pentru a elimina sustragerile de la declararea diferiterilor venituri.
Ministrul a prezentat la Guvern şi o serie de date din care rezultă că în perioada 2007-2008, din 617.000 de societăţi înregistrate, peste o treime, respectiv 242.000 firme, au declarat pierderi. Dintre aceste 242.000 de societăţi, peste 80% sunt înregistrate ca microîntreprinderi, cu 1-4 angajaţi, iar aproximativ 50%, respectiv 102.000 întreprinderi, obţin o cifră de afaceri medie puţin peste 8.000 lei, rezultând o cifră anuală de 2.500 euro.
"Admiţând că aşa este, rezultă că cifra de afaceri medie este în jur de 200 de euro pe lună ? Păi 200 de euro pe lună nu reprezintă nici salariul mediu pe economie, a unui salariat", a arătat ministrul.
Întrebat dacă Executivul ia în calcul şi alte măsuri fiscale în cazul în care veniturile râmân în scădere, Pogea a răspuns că speră ca noul cadru bugetar să fie în măsură să asigure venituri suficiente şi că, în caz contrar, va fi îmbunătăţit sistemul de colectare, fără să fie majorate principalele taxe, precum TVA-ul, contribuţiile sau impozitul pe venit şi profit.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO