Astfel, este nevoie de regândirea şi schimbarea principiilor aflate la baza economiei mondiale, iar cuvântul de ordine în următoarea perioadă trebuie să fie „reduceţi datoriile” şi nu „maximizarea creşterii economice cu orice preţ”, consideră economistul ceh, care va fi prezent la dezbaterea despre etica în afaceri „Economia binelui şi a răului” organizată de Centrul Ceh şi Ambasada Cehiei pe 27 septembrie.
Misiunea pe care o au în faţă marile economii nu este una uşoară şi se va întinde pe o perioadă lungă de timp pentru că reducerea datoriilor până la 20-30% din PIB, care poate avea loc doar cu ajutorul excedentelor bugetare, va dura cel puţin jumătate de generaţie.
Sedlacek, 34 de ani, autor al cărţii „Economia binelui şi a răului”, este membru al consiliului economic naţional al Guvernului ceh, consilier al fostului preşedinte Vaclav Havel şi unul dintre tinerii economişti de top, potrivit Yale Economic Review.
De ce marile economii au acumulat datorii atât de mari? Motivul poate fi spus în multe feluri.
Unul dintre ele este consumul, care are efectele unui drog. Cu cât ai mai mult, cu atât vrei mai mult. Consumul te poate face să te îndatorezi, aşa cum o fac de multe ori şi drogurile din moment ce pur şi simplu trebuie să consumi mai mult, dar nu ai banii necesari să o faci. Şi atunci când familiile şi companiile nu mai pot sau nu mai vor să consume, guvernul vine şi umple golul şi consumă în locul lor. Drogurile te fac de asemenea să uiţi de viitor şi îţi pot distruge viaţa.