Fitch a pus sub supraveghere ratingul Rompetrol, din cauza sechestrului instituit de ANAF

Agenţia de evaluare financiară Fitch a pus sub supraveghere, pentru o eventuală retrogradare, ratingul "B+" pentru credite pe termen lung al grupului Rompetrol, după ce Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a instituit sechestru asupra unor active ale subsidiarei Rompetrol Rafinare.

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului Fitch a pus sub supraveghere ratingul Rompetrol, din cauza sechestrului instituit de ANAF

Fitch a pus sub supraveghere ratingul Rompetrol, din cauza sechestrului instituit de ANAF

Decizia ANAF este legată de obligaţiunile convertibile, în valoare de 570 de milioane de euro (740 de milioane de dolari), scadente la 30 septembrie, emise în 2003 statului român în cadrul unei conversii a datoriilor Rompetrol Rafinare.

Potrivit ANAF, Rompetrol a ales modalitatea de răscumpărare a obligaţiunilor când a efectuat o plată parţială în august, în valoare de 54 de milioane de euro, iar restul titlurilor nu pot fi convertite în acţiuni. Această interpretare este în contradicţie cu planurile Rompetrol de a răscumpăra parţial obligaţiunile şi de a converti cea mai mare parte în acţiuni, se arată într-un comunicat Fitch.

În urma conversiei, statul ar deveni acţionar minoritar la Rompetrol Rafinare.

Fitch continuă să ia în calcul pentru evaluarea grupului Rompetrol că Rompetrol Rafinare va converti cea mai mare parte a obligaţiunilor şi nu va plăti suma rămasă de 516 milioane de euro (670 de milioane de dolari).

Supravegherea cu implicaţii negative reflectă presiunea crescută din partea guvernului şi incertitudinea tot mai mare referitoare la deznodământul disputei legale dintre ANAF şi grupul Rompetrol, se arată în comunicat.

Ratingul grupului Rompetrol se bazează pe o abordare de jos în sus, conformă metodologiei Fitch referitoare la legăturile dintre companii şi subsidiare. Calificativul reflectă ratingul individual, de "CCC", şi un suport de trei trepte datorat sprijinului eventual din partea KazMunaiGaz (KMG), care deţine grupul Rompetrol.

KMG, acţionar unic al Rompetrol din iulie 2009, a oferit sprijin financiar substanţial grupului Rompetrol în a doua jumătate a anului trecut. Acest sprijin s-a derulat sub forma unei injecţii de capital de 1,1 miliarde de dolari, ca avans pentru o majorare de capital. Fondurile din majorarea de capital au fost folosite în mare parte pentru plata unor împrumuturi bancare şi a altor datorii, rezultând o situaţie financiară îmbunătăţită, se arată în comunicat.

Grupul Rompetrol a primit sprijin suplimentar de la KMG sub forma unor împrumuturi subordonate din partea acţionarilor (596 de milioane de dolari în iunie 2009).

Fitch evaluează legăturile dintre grupul Rompetrol şi KMG ca solide, în timp ce legăturile operaţionale sunt moderate.

Lichiditatea grupului Rompetrol va continua să fie susţinută de KMG, consideră Fitch. În pofida îmbunătăţirii situaţiei după injecţia de fonduri de anul trecut, Fitch consideră că lichiditatea grupului Romeptro este, în prezent, insuficientă.

La finele lunii iunie 2010, grupul Rompetrol avea fonduri de 127 de milioane de dolari, faţă de datorii pe termen scurt de 478 milioane de dolari (excluzând împrumuturile de la acţionari). Riscurile legate de refinanţarea împrumuturilor de 596 de milioane de dolari de la acţionari, scadente în martie 2011, este redus, notează analiştii Fitch, având în vedere susţinerea din partea KMG.

KMG a cumpărat, în 2007, acţiuni reprezentând 75% din capitalul grupului Rompetrol, fondat de omul de afaceri Dinu Patriciu, şi restul de 25% în iunie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici