Fitch a reconfirmat ratingul României la nivelul "BBB-", cu perspectivă stabilă

Fitch a reconfirmat joi ratingul României pentru datoriile pe termen lung în valută la nivelul "BBB-", iar cel pentru datoriile pe termen lung în lei la "BBB", cu perspectivă stabilă, datorită implementării consolidării fiscale în pofida înrăutăţirii condiţiilor economice interne şi externe.

Urmărește
486 afișări
Imaginea articolului Fitch a reconfirmat ratingul României la nivelul "BBB-", cu perspectivă stabilă

Fitch a reconfirmat ratingul României la nivelul "BBB-", cu perspectivă stabilă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Calificativele au fost menţinute astfel în categoria investment grade (recomandată investiţiilor).

Ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost reconfirmat la nivelul "F3", iar plafonul de ţară la "BBB+", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

"Reconfirmarea ratingurilor suverane ale României reflectă implementarea unor măsuri substanţiale de consolidare fiscală, în pofida înrăutăţirii activităţilor economie atât pe plan intern, cât şi al principalilor parteneri comerciali. Cu toate acestea, ratingul este constrâns de turbulenţele din Grecia şi de slăbiciunile structurale", potrivit Fitch.

Agenţia anticipează că PIB-ul României va înregistra în acest an o creştere de 1,3%, susţinută de cererea internă. În mod particular, absorbţia fondurilor europene va stimula investiţiile publice în infrastructură.

Riscurile pe termen scurt sunt de scădere. Pentru anul viitor, Fitch prognozează o creştere economică de 2,5%, urmată de un avans de 3% în 2014, estimări bazate pe anticiparea unei reveniri a zonei euro şi a unei îmbunătăţiri în continuare a absorbţiei de fonduri UE.

"Această menţinere a României în categoria ţărilor cu risc scăzut pentru investiţii şi reconfirmarea rating-ului cu perspectivă stabilă trebuie interpretate ca fiind un semnal, în sensul că România trebuie să continue să întărească ceea ce a realizat până acum. Este evident că trebuie să continuam procesul de consolidare fiscală şi să acceleram reformele structurale. Aceasta este singura cale pentru realizarea creşterii economice sănătoase de care avem nevoie", a declarat într-un comunicat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Claudiu Doltu.

Fitch estimează că deficitul bugetar, potrivit ESA, va fi de sub 3% din PIB în acest an, în conformitate cu programul guvernului.

Scenariul de bază luat în calcul de agenţie este că deficitul bugetar va continua să scadă în 2013-2014, deşi într-un ritm mai lent decât cel prognozat oficial. Acest fapt va permite stabilizarea datoriei publice la puţin peste 35% din PIB în 2013-2014.

Agenţia consideră probabil ca guvernul rezultat în urma alegerilor parlamentare din acest an să aibă o tendinţă populistă, ceea ce implică riscuri de depăşire a ţintelor fiscale. Cu toate acestea, Fitch anticipează că România va respecta angajamentele asumate în faţa creditorilor internaţionali, astfel că programul cu FMI/UE şi Banca Mondială va rămâne pe direcţia bună.

Deficitul de cont curent va rămâne în opinia Fitch sub nivelul de 5% din PIB în perioada analizată. O creştere a intrărilor de fonduri va compensa probabil adâncirea deficitului comercial, în condiţiile în care cererea internă îşi revine mai rapid.

Există un risc de "oprire bruscă a finanţării externe", dar este compensat de rezervele valutare de 38 de miliarde de euro, de un buffer fiscal echivalent cu necesarul finanţării pe patru luni a deficitului bugetar, de maturităţile datoriilor, precum şi de fonduri de 6 miliarde de euro din partea instituţiilor internaţionale.

Sistemul bancar român este în general bine capitalizat şi supravegheat, dar creditele neperformante nu au ajuns la nivelul maxim. Mai mult, unele dintre subsidiarele locale ale băncilor elene, care deţin 13% din activele bancare din România, depind într-o anumită măsură de lichidităţile furnizate de băncile-mamă. În ianuarie 2012, a fost adoptat un pachet legislativ pentru reducerea riscurilor, notează Fitch.

Reformele structurale se află în centrul actualului acord dintre România şi instituţiile internaţionale şi se referă în special la restructurarea companiilor de stat. FMI a menţionat în cel mai recent raport că reformele structurale, inclusiv pregătirea planurilor de privatizare a companiilor de stat, au avut loc inconstant.

Fitch anticipează că reformele vor continua, deşi riscul întârzierilor şi obstacolelor, în special de natură politică, sunt ridicate. Acestea ar putea împiedica creşterea eficienţei şi atractivităţii investiţiilor în economia României.

Continuarea înrăutăţirii crizei din zona euro, care ar afecta economia prin intermediul canalelor comercial, al investiţiilor şi cel financiar, ar putea conduce la retrogradarea ratingului României. Presiuni de retrogradare ar exercita şi îndepărtarea semnificativă de la ţintele fiscale, în urma scăderii voinţei politice a guvernului după alegeri.

Accelerarea implementării reformelor structurale şi de susţinere a creşterii economice ar putea atrage o îmbunătăţire a ratingului României, pe termen mediu, potrivit agenţiei.

Ratingul României a fost îmbunătăţit de Fitch de la "BB+" la "BBB-" la 4 iulie 2011, cu perspectivă stabilă, ca urmare a progreselor în combaterea efectelor crizei financiare, evidenţiate de revenirea creşterii economice în teritoriu pozitiv, de evoluţia bună a exporturilor, precum şi de reducerea deficitului de cont curent şi a celui bugetar.

Standard&Poor's a reconfirmat în luna mai ratingul României la nivelul "BB+", cu perspectivă stabilă, calificativul, trapta superioară a categoriei non-investment grade, fiind constrâns de nivelul scăzut de prosperitate şi vulnerabilitatea la şocuri externe, dar susţinut de îmbunătăţirea indicatorilor fundamentali, precum scăderea deficitului bugetar.

România are din partea Moody’s calificativ "Baa3", ultimul din categoria recomandată investitorilor, cu perspectivă stabilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici