Fitch a ridicat perspectiva Bucureştiului la "stabilă" şi a reafirmat ratingul la "BB+"

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a revizuit perspectiva ratingului Bucureştiului la "stabilă", de la "negativă", şi a reafirmat ratingurile de credit pe termen lung la "BB+" pentru valută, respectiv "BBB-" pentru monedă locală.

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului Fitch a ridicat perspectiva Bucureştiului la "stabilă" şi a reafirmat ratingul la "BB+"

Fitch a ridicat perspectiva Bucureştiului la "stabilă" şi a reafirmat ratingul la "BB+" (Imagine: Marius Vasilică/Mediafax Foto)

Totodată, Fitch a reafirmat ratingul Bucureştiului pentru credite pe termen scurt în valută la "B", dar şi ratingul obligaţiunilor de 500 milioane euro, scadente în iunie 2015, la "BB+".

Agenţia notează că revizuirea perspectivei la "stabilă" reflectă decizia similară luată în februarie în cazul României.

"Ratingul oraşului este susţinut de rolul Bucureştiului de capitală economică şi politică, de performanţa bugetară încă satisfăcătoare, şi de nivelul acceptabil al datoriei. Ratingul ia în calcul expunerea semnificativă la datorii în valută şi potenţialele riscuri de refinanţare, dar şi contracţia economică la nivel naţional şi municipal", se arată într-un comunicat transmis marţi de Fitch.

Ratingul Bucureştiului ar putea creşte ca urmare a unei modificări în sens pozitiv a ratingului de ţară, dacă performanţele bugetare şi datoriile Capitalei rămân la nivelurile actuale.

O decizie nefavorabilă ar putea surveni deteriorării performanţelor operaţionale şi creşterii datoriilor peste nivelul de 150% din veniturile operaţionale.

În plus, orice modificare negativă a ratingului de ţară va fi reflectată automat în ratingul Bucureştiului.

Fitch subliniază că, deşi Bucureştiul are performanţe bugetare bune, contracţia economică suferită de România anul trecut a afectat sever Capitala.

"Economia oraşului şi potenţialul său de a strânge taxe au fost lovite puternic, dacă ţinem cont de importanţa veniturilor din taxe ciclice, precum taxa pe venitul personal sau taxa pe valoare adăugată", se spune în comunicat.

Sistemul bugetar foarte centralizat al României, care asigură guvernului central controlul asupra aspectelor fiscale locale şi municipale, dar şi privind alte chestiuni importante, precum salariile angajaţilor de la stat sau datoriile oraşelor, constrânge flexibilitatea bugetară, menţionează Fitch.

Datoriile Bucureştiului sunt estimate la 80% din veniturile curente în 2009, potrivit Fitch, în urcare de la 78% în 2008, însă ar trebui să scadă până în 2012.

"Deşi lichiditatea este solidă, ne aşteptăm să scadă odată ce municipalitatea se va angaja în noi investiţii. Există un oarecare risc indirect legat de regia municipală RADET, care a înregistrat pierderi semnificative în trecut", avertizează agenţia.

Bucureştiul este expus şi variaţiilor cursului de schimb valutar şi riscurilor de refinanţare, deoarece majoritatea datoriilor actuale ale Capitalei sunt denominate în euro, inclusiv obligaţiunile de 500 milioane euro emise în 2005 cu scadenţa în 2015, şi nu sunt acoperite prin contracte de hedging.

Marja operaţională a Capitalei s-a menţinut în 2008 la un nivel solid, de 29,4%, faţă de o medie de 23,4% pentru anii 2004-2008, şi este suficientă pentru acoperirea costurilor cu dobânzile de circa zece ori.

Datorită scăderii cheltuielilor de capital, deficitul înainte de variaţiile de credit a scăzut în 2008 la 6,1%, de la 17,2% în 2007, notează Fitch.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici