Fitch: Acordul liderilor din zona euro este un pas pozitiv, dar eficienţa lui ţine de detalii

Acordul încheiat joi de liderii zonei euro reprezintă un pas pozitiv spre asigurarea stabilităţii financiare în regiune, dar eficienţa acestuia va depinde de o mai mare claritate a detaliilor referitoare la iniţiativele anunţate şi de aplicarea integrală a acestora, potrivit Fitch Ratings.

Urmărește
102 afișări
Imaginea articolului Fitch: Acordul liderilor din zona euro este un pas pozitiv, dar eficienţa lui ţine de detalii

Fitch: Acordul liderilor din zona euro este un pas pozitiv, dar eficienţa lui ţine de detalii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Majorarea capacităţii de finanţare a Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară (FESF) la circa 1.000 de miliarde de euro este un prim pas esenţial pentru creşterea încrederii pieţei în abilitatea liderilor politici de a limita riscul de contagiune în ţările mari din zona euro.

Mai multe detalii sunt necesare pentru evaluarea viabilităţii celor două opţiuni avute în vedere, respectiv acordarea de garanţii pentru împrumuturile statelor şi înfiinţarea unuia sau mai multor vehicule de investiţii pentru finanţarea operaţiunilor.

Având în vedere nivelul ridicat al incertitudinilor, Fitch consideră că Banca Centrală Europeană (BCE) are rolul esenţial de a continua să intervină pe piaţa secundară prin achiziţiile de obligaţiuni suverane ale unor ţări din zona euro.

Pe ansamblu, Fitch consideră că acordul ţărilor din zona euro pentru extinderea capacităţii de finanţare a FESF este un factor pozitiv.

În privinţa acordului de reducere a datoriilor Greciei către investitorii privaţi cu 50%, Fitch apreciază că este un pas necesar către aşezarea finanţelor publice elene pe o bază sustenabilă, chiar dacă, odată acceptat de creditori, acest "haircut" va fi văzut de agenţie, potrivit criteriilor sale, drept un eveniment de default (încetare de plăţi).

Fitch recunoaşte dificultăţile semnificative cu care se va confrunta în continuare statul grec, după reevaluarea în scădere a datoriilor printr-un schimb de obligaţiuni, având în vedere economia anemică, oboseala provocată de austeritate care poate reduce capacitatea de aplicare a reformelor structurale, dar şi nivelul în continuare ridicat al datoriilor, care vor rămâne peste 100% din PIB.

Fitch salută, totodată, acordul de majorare a ratei de adecvare a capitalului băncilor europene de la 5% la 9% până în iunie 2012, care va necesita, potrivit Administraţiei Bancare Europene, 106 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici