- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fitch avertizează că ar putea retrograda ratingul SUA în categoria "default restricţionat"
Fitch Ratings ar putea retrograda ratingul "AAA" al Statelor Unite în categoria "default restricţionat", dacă guvernul nu îşi va onora obligaţiile financiare legate de maturitatea unor titluri de Trezorerie la 15 august.
Fitch avertizează că ar putea retrograda ratingul SUA în categoria "default restricţionat" (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
Ratingul va fi îmbunătăţit după rezolvarea defaultului (incapacităţii de plată), dar probabil nu la nivelul actual "AAA", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Agenţia are totuşi convingerea că autorităţile americane vor ajunge la un acord de majorare a plafonului de îndatorare a Statelor Unite, problemă care riscă în prezent să blocheze finanţele ţării.
Fitch analizează într-un raport implicaţiile blocajului politic din SUA privind plafondul de îndatorare asupra ratingului suveran al ţării.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Oficial! Dan Şucu este noul acţionar majoritar al clubului Genoa din serie A
-
Klaus Iohannis: Următoarele alegeri vor avea mai multă transparenţă, lecţiile au fost învăţate
-
Iohannis: România a avut o problemă enormă şi a făcut faţă
"Incapacitatea de a majora la timp plafonul de îndatorare ar implica o criză de guvernanţă care ar putea pune în pericol ratingul "AAA" al Statelor Unite (cea mai ridicată treaptă din categoria recomandată pentru investiţii), a declarat David Riley, şeful departamentului ratinguri suverane al Fitch.
El a arătat că un default al Statelor Unite, cel mai mare datornic al lumii şi emitent al principalei monede folosite la rezervele valutare mondiale, ar fi un eveniment extraordinar care ar pune în pericol stabilitatea financiară încă fragilă a SUA şi a întregii lumi, în special în contextul crizei datoriilor din Europa.
Guvernul american a atins, pe 16 mai, limita maximă a îndatorării, de 14.294 miliarde de dolari.
Trezoreria a autorizat măsuri extraordinare, care vor permite guvernului să se mai poată împrumuta până pe 2 august.
După această dată, guvernul nu va mai avea dreptul să se împrumute şi nu îşi va putea onora obligaţiile, inclusiv serviciul datoriilor.
În cazul în care, contrar aşteptărilor, nu va avea loc o creştere a plafonului de îndatorare până pe 2 august, ratingul SUA va fi pus sub supraveghere, cu implicaţii negative, ca şi calificativele instituţiilor financiare şi altor entităţi care beneficiază de posibil sprijin din partea guvernului federal.
Ratingurile statelor federale şi municipalităţilor nu vor fi iniţial afectate de măsură.
Primul test va fi maturitatea unor titluri de Trezorerie de 30 de miliarde de dolari, pe 4 august. Dacă titlurile nu vor fi refinanţate, Fitch va retrograda ratingul acestora de la "AAA" la "B+", cea mai ridicată treaptă pentru instrumente financiare în default. În această etapă, este posibil ca ratingul suveran să nu fie retrogradat.
Dacă aceste titluri vor fi refinanţate, dar Trezoreria nu va putea să facă acelaşi lucru pentru titluri de 27 de miliarde de dolari şi cupoate pentru alte titluri, de 25 de miliarde de dolari, pe 15 august, atunci ratingul suveran va fi plasat în categoria "default restricţionat", până la rezolvarea situaţiei.
După rezolvarea incapacităţii de plată, ratingul suveran va fi îmbunătăţit la un nivel corespunzător credibilităţii financiare a guvernului american, se mai arată în comunicat.
Singura dată când Fitch a luat o măsură de acest tip, din cauza întârzierii majorării plafonului de îndatorare, a fost în 1995.
Atunci, Fitch IBCA, predecesoarea Fitch Ratings, a plasat ratingul SUA sub supraveghere cu implicaţii negative, din cauza riscului de default în cazul dobânzilor datorate pentru titlurile de Trezorerie.
Ratingul "AAA" a fost confirmat iar supravegherea a încetat în aprilie 1996, după majorarea limitei de îndatorare la 5.500 de miliarde de dolari, de la 4.900 miliarde de dolari.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO