- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fitch: Cadrul instituţional al autorităţilor locale din România limitează flexibilitatea financiară
Modificările aduse cadrului instituţional privind autorităţile locale din România după intrarea economiei în recesiune întăresc disciplina bugetară, însă încetinesc procesul de descentralizare şi limitează flexibilitatea financiară, apreciază agenţia de evaluare financiară Fitch.
"Modificările aduse cadrului instituţional al autorităţilor locale din România aduc o disciplină bugetară mai riguroasă, însă limitează în continuare flexibilitatea financiară", se arată într-un comunicat al Fitch.
Agenţia se referă la schimbările aduse în urma efectelor recesiunii din 2009-2010 cadrului instituţional al autorităţilor locale, reglementat în principal prin Legea descentralizării din 2006, Legea Finanţelor Publice din 2006 şi Legea administraţiei publice locale din 2001.
Astfel, Fitch menţionează OUG 63/2010 pentru modificarea Legii Finanţelor Publice adoptată după ce FMI a aprobat în mai 2009 un acord de finanţare de 17,1 miliarde de dolari pentru România. Schimbările vizează întărirea disciplinei bugetare, creşterea predictibilităţii şi a transparenţei execuţiei bugetare şi reducerea cheltuielilor, pentru îndeplinirea condiţiilor cerute de FMI.
Agenţia face referire, de asemenea, la OUG 55/2010, care introduce măsuri adiţionale de diminuare a cheltuielilor pentru autorităţile locale, şi la Ordonanţa 58 din 2010 prin care TVA a fost majorată de la 19% la 24%. Creşterea taxei afectează autorităţile locale, deoarece duce la majorarea cheltuielilor şi a tarifelor pentru servicii.
"România a trebuit să implementeze o serie de măsuri pentru reducerea cheltuielilor şi creşterea gradului de predictibilitate şi transparenţă a execuţiei bugetare. Deşi actualul cadru oferă guvernului un control mai mare, flexibilitatea financiară a autorităţilor locale este redusă, în condiţiile în care autorităţile centrale controlează principalele surse de venituri şi principalele surse generatoare de cheltuieli, precum salariile. Aceşti factori au încetinit procesul de descentralizare", menţionează comunicatul.
Agenţia subliniază că flexibilitatea financiară limitată reprezintă un factor care are efecte negative asupra ratingurilor autorităţilor locale.
"Statul controlează încă cea mai mare parte a surselor de venit, impozitul pe venitul şi TVA, care au o pondere de 70% în veniturile bugetare, şi principalele surse de cheltuieli, precum salariile, care, în medie, au reprezentat 40% din cheltuieli în 2009", se arată într-un raport al Fitch denumit "Cadrul instituţional pentru autorităţile locale".
Fitch menţionează ca factor de presiune asupra calificativelor şi datoriile eventuale, reprezentate prin garanţii acordate companiilor deţinute de autorităţile locale, regiile autonome. Aceste garanţii pot depăşi datoriile scadente ale autorităţilor.
Autorităţile locale din România care au ratinguri Fitch sunt Primăria Bucureşti ("BB+" pentru datoriile pe termen lung, "B" pentru datoriile pe termen scurt), Primăria Braşov ("BB+" pentru datoriile pe termen lung, "B" pentru datoriile pe termen scurt), Primăria Oradea ("BB+" pentru datoriile pe termen lung, "B" pentru datoriile pe termen scurt) şi zona Metropolitană Oradea ("B+" pentru datoriile pe termen lung, "B" pentru datoriile pe termen scurt).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”
-
astăzi, 18:12