- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fitch confirmă ratingurile României pentru datoriile pe termen lung, cu perspectivă stabilă
Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat ratingurile României pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală, la "BB+" şi, respectiv, "BBB-", cu perspectivă stabilă, apreciind că statul va reuşi să găsească o cale spre o revenire economică bazată pe exporturi.
Fitch confirmă ratingurile României pentru datoriile pe termen lung, cu perspectivă stabilă (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
Plafonul de ţară şi ratingul pentru datoriile pe termen scurt în valută au fost menţinute la nivelul "BBB", respectiv "B", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
"România se confruntă cu provocări semnificative în privinţa reducerii deficitului bugetar, în contextul recesiunii", a declarat Douglas Renwick, director la Fitch Sovereign Group.
Renwick consideră totuşi că "guvernul şi-a demonstrat angajamentul pentru consolidarea bugetului, iar agenţia anticipează că România va fi capabilă să se înscrie pe o cale de redresare susţinută de exporturi şi să stabilizeze finanţele publice".
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Iohannis, despre întâlnirea cu Zelenski la care România nu participă: Mi se pare un pic neobişnuit
-
Iohannis: Eu nici nu pot să plec. Dacă aş pleca, ar trebui să o fac prin demisie
-
Oficial! Dan Şucu este noul acţionar majoritar al clubului Genoa din serie A
Poziţia externă a României s-a îmbunătăţit considerabil în ultimele 18 luni, ca urmare a susţinerii balanţei de plăţi şi a ajustării considerabile a contului curent.
Fitch anticipează că activele lichide străine ale României vor acoperi 150% din datoriile externe care ajung la maturitate în 2010.
Astfel, principalul risc la adresa ratingului suveran s-a transferat de la finanţele externe la cele publice, se arată în comunicat.
Amploarea problemelor bugetare ale României exercită presiuni asupra ratingului, deficitul bugetar atingând 8,3% din PIB în 2009.
Fitch menţionează faptul că Guvernul a aprobat în iunie un important program de austeritate, dar Curtea Constituţională a respins măsura de reducere a pensiilor cu 15%.
Guvernul a aplicat deja o reducere cu 25% a salariilor bugetarilor, dar decizia Curţii Constituţionale a obligat Guvernul să majoreze taxa pe valoarea adăugată (TVA) cu cinci puncte procentuale, la 24%.
Fitch consideră că Guvernul a consolidat suficient finanţele pentru a reduce deficitul bugetar la 7,3% din PIB în acest an.
Riscurile legate de strategia Executivului sunt fără îndoială semnificative, având în vedere lipsa de predictibilitate din mediul politic românesc, dar şi necesitatea unor noi măsuri de austeritate în 2011 şi după acest an, pentru stabilizarea datoriilor.
Deficitul bugetar este mare, dat raportul între datoria publică şi PIB a fost de numai 23,7% la sfârşitul anului 2009, în creştere de la 13,3% în 2008.
Agenţia notează totodată că recurgerea masivă la creditarea pe termen scurt a înrăutăţit profilul datoriilor pe piaţa locală, dar situaţia a fost echilibrată de împrumuturile pe termen mai lung.
Măsurile de consolidare a bugetului au avut un impact negativ asupra ansamblului economiei, iar Fitch a revizuit în scădere estimarea privind creşterea economică din acest an, la o contracţie de 2%.
Profunzimea recesiunii înrăutăţeşte profilul de risc, prin dinamica adversă a datoriilor şi presiuni asupra sectorului bancar.
În plus, faptul că peste 90% din creditele ipotecare sunt în euro face ca performanţele economice şi financiare să fie influenţate de variaţia cursului de schhimb valutar.
Fitch notează că sistemul bancar este bine capitalizat, după infuzii de capital din partea companiilor-mamă străine ale băncilor din România, dar a avut loc o creştere semnificativă a creditelor neperformante, la 10,2% din total, în primul semestru.
Băncile străine s-au angajat, în cadrul Iniţiativei de la Viena, să menţină expunerea financiară a subsidiarelor din România, precum şi o rată de adecvare a capitalului la peste 10%.
Rata de adecvare a capitalului la nivelul sectorului bancar este în prezent de 15%.
Riscurile privind lichidităţile din sistem legate de băncile elene, care reprezintă 18% din activele din sistemul bancar românesc, au crescut din cauza crizei financiare din Grecia.
Banca Naţională a României are însă capacitatea să controleze situaţia chiar şi în cele mai pesimiste scenarii, consideră Fitch.
Ratingurile României reflectă factorii fundamentali necesari nivelului "BB", iar ţara se încadrează în normele necesare nivelului "BBB" în ceea ce priveşte venitul pe cap de locuitor, mediul de afaceri şi standardele de guvernanţă, dar şi a apartenenţei la Uniunea Europeană.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO