- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (14.08.2011, 13:32)
- Vlad Popescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fitch: Creditarea în valută ar putea reporni în România, cu risc de instabilitate financiară
România este vulnerabilă la revenirea creditării în valută, cu risc potenţial de instabilitate financiară, pe fondul inflaţiei ridicate persistente, care va obliga BNR să menţină dobânzile peste cele din zona euro, avertizează agenţia de rating Fitch.
Urmărește
490 afișări
Euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Este de remarcat că România nu s-a putut apropia de stabilitatea preţurilor, în pofida scăderii puternice a cererii interne. Există riscul ca, din cauza inflaţiei persistent ridicate din România, politica monetară să menţină ratele nominale peste cele din zona euro şi un curs valutar stabil pentru o perioadă mai îndelungată, recreând astfel amestecul toxic dintre viitoarea creditare în monedă străină şi potenţiala instabilitate financiară viitoare", se spune într-o analiză a Fitch Ratings, efectuată înainte de publicarea datelor oficiale privind inflaţia pentru luna iulie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Oficial! Dan Şucu este noul acţionar majoritar al clubului Genoa din serie A
-
Klaus Iohannis: Următoarele alegeri vor avea mai multă transparenţă, lecţiile au fost învăţate
-
Iohannis: România a avut o problemă enormă şi a făcut faţă
Fitch anticipează că inflaţia va scădea în a doua jumătate a acestui an, în principal datorită efectelor de bază. Într-adevăr, inflaţia anuală a coborât în iulie sub pragul de 5%, odată cu dispariţia efectului de bază a majorării TVA de la 19% la 24% în aceeaşi lună a anului trecut, care a umflat rata anuală a creşterii preţurilor în ultimele 12 luni la peste 8%.
Inflaţia se menţine peste ţinta BNR din 2006 şi se estimează că acest prag va fi depăşit şi în acest an.
"Agenţia estimează o inflaţie anuală medie de 6,8%, mai ridicată decât prognoza BNR din Raportul de Inflaţie din mai 2011. Cu toate acestea, direcţia prognozei BNR arată că inflaţia are şanse mici să revină la ţintă înainte de mijlocul anului 2012", notează agenţia de rating.
Fitch estimează că majorarea preţurilor administrative ar putea adăuga 0,6 puncte procentuale la inflaţie până la sfârşitul acestui an.
"BNR a menţinut dobânda cheie neschimbată din mai 2010, deşi perspectiva inflaţiei s-a înrăutăţit substanţial, argumentând că şocurile inflaţioniste sunt doar temporare. Politica monetară încearcă să ancoreze aşteptările pentru a asigura revenirea inflaţiei la ţintă pe termen mediu, dar numai prin comunicarea unei înclinaţii către restrângere. Analiştii din piaţă, ca şi Fitch, sunt mai sceptici", se spune în analiză.
Agenţia de rating consideră că inflaţia ridicată este principalul factor care va împiedica intrarea României în mecanismul ERM II în 2012 şi, implicit, adoptarea monedei euro în 2015.
"Ţinta oficială a României pentru adoptarea euro rămâne 2015, ceea ce implică intrarea în ERM II în 2012. Fitch consideră că aceste obiective sunt prea optimiste, în principal din cauza inflaţiei ridicate, dar au o utilitate ca ancore ale politicii monetare", conchide Fitch.
Banca Naţională a României a anunţat luni că a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 5,1% la 4,6%, şi prognoza pentru 2012, de la 3,6% la 3,5%.
În luna mai, BNR majorase prognoza de inflaţie pentru anul în curs de la 3,6% la 5,1%, iar pe cea de anul viitor de la 3,2% la 3,6%.
Fitch a îmbunătăţit în luna iulie ratingul pentru credite pe termen lung în valută al României de la "BB+" la "BBB-", cu perspectivă stabilă, România revenind astfel în categoria statelor recomandate pentru investiţii.
Fitch a retrogradat România în categoria statelor nerecomandate pentru investiţii la sfârşitul anului 2008, în contextul crizei financiare globale. Agenţia a revizuit atunci în scădere cu două trepte ratingul României pentru credite pe termen lung în valută, la "BB+", cu perspectivă negativă, temându-se că statul nu are capacitatea de a evita o criză severă.
Moody's are, de asemenea, pentru România rating recomandat pentru investiţii, respectiv "Baa3", în timp ce Standard & Poor's este singura dintre cele trei mari agenţii care evaluează România în categoria nerecomandată investiţiilor, cu "BB+".
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe