- Home
- Economic
- LONDRA, (31.03.2009, 08:39)
- Anca Dumitrescu , Anca Dumitrescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fitch:Criza financiară a expus băncile din România la riscuri sporite, prin presiuni asupra cursului
(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial luni, 30 martie)
Urmărește
7 afișări
Criza financiară internaţională a expus băncile din România la riscuri sporite, prin amplificarea presiunilor asupra cursului valutar, într-un mediu operaţional dominat de băncile străine, sea arată într-un raport al Fitch Ratings referitor la sectorul bancar român.
În condiţiile în care băncile străine controlează 88% din activele bancare din ţară, Fitch anticipează o reducere a fondurilor disponibile pentru finanţare, la nivelul companiilor-mamă, iar costul mai ridicat al finanţării se va transpune într-o creştere mai lentă a creditelor şi o profitabilitate mai scăzută în 2009, potrivit raportului "The Romanian Banking System and Prudential Regulations".
"Unul dintre principalele riscuri din România este cel legat de creditele în valută. Peste jumătate din totalul împrumuturilor, precum şi al celor către populaţie sunt denominate în monedă străină", a declarat Levent Topcu, director la Fitch Ratings în domeniul instituţiilor financiare.
Fitch anticipează că PIB-ul României se va contracta în 2009 cu 4,5%.
Dezechilibrul extern semnificativ a expus România la reducerea interesului investitorilor pentru plasamentele riscante, precum şi la înăsprirea condiţiilor de creditare, pentru sectorul bancar dominat de instituţiile financiare străine.
Acordul stand-by cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi instituţiile financiare multilaterale, precum şi angajamentele băncilor-mamă din străinătate pentru sprijinirea sectorului bancar român vor contribui la acoperirea deficitului de finanţare externă şi vor oferi oportunitatea de a relansa economia, se mai arată în raport.
Fitch notează totuşi că angajamentele băncilor-mamă din străinătate de a menţine capitalizarea subsidiarelor din România trebuie să se şi concretizeze.
Agenţia consideră că perspectivele economice se menţin dificile pentru România, fiind important ca autorităţile să respecte condiţiile incluse în acordul cu Fondul.
Pentru a încetini creşterea împrumuturilor în valută, Banca Naţională a României a înăsprit cerinţele prudenţiale, în a doua jumătate a anului 2008.
Ponderea creditelor neperformante în totalul împrumuturilor a continuat să crească, ajungând la 6,9%, la sfârşitul anului 2008, de la 4,3% cu un an în urmă.
Fitch anticipează creşterea în continuare a creditelor neperformante în 2009 şi consideră că provizioanele de acoperire a împrumuturilor problemă sunt reduse.
Capacitatea băncilor din România de a absorbi impactul posibilelor pierderi generate de împrumuturile neperformante ar putea să fie pusă sub presiune de condiţiile operaţionale dificile.
Lichidităţile din sistemul bancar român au fost menţinute ca urmare a nivelului ridicat al rezervelor minime obligatorii care, împreună cu sistemul de garantare a depozitelor, au rolul să asigure stabilitatea finanţării.
Băncile din România şi-au asigurat finanţarea în cea mai mare parte prin depozitele clienţilor, dar a avut loc o creştere a ponderei împrumuturilor în totalul finanţării, prin contribuţia acţionarilor străini.
Fitch anticipează însă că această sursă de finanţare va scădea, pe termen mediu, ca urmare a condiţiilor de pe piaţa internaţională.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe