Fitch: Derapaje fiscale pe fondul alegerilor din 2012 ar putea afecta negativ ratingul României

Apariţia unor derapaje fiscale înainte şi posibil după alegerile din noiembrie 2012 ar putea determina "o acţiune negativă de rating", avertizează agenţia de evaluare financiară Fitch, care a ridicat în iulie ratingul de ţară al României în categoria recomandată pentru investiţii.

Urmărește
263 afișări
Imaginea articolului Fitch: Derapaje fiscale pe fondul alegerilor din 2012 ar putea afecta negativ ratingul României

Fitch: Derapaje fiscale pe fondul alegerilor din 2012 ar putea afecta negativ ratingul României (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"Agenţia consideră că există riscul unui derapaj fiscal moderat, în special din cauza alegerilor parlamentare programate pentru noiembrie 2012", se arată într-o analiză a Fitch.

Fitch notează că sunt necesare măsuri suplimentare de reducere a deficitului bugetar, în valoare totală de 1% din Produsul Intern Brut (PIB), pentru a atinge ţinta de deficit pe 2012, de sub 3% din PIB. Agenţia estimează că deficitul bugetar se va restrânge anul viitor la 3,5% din PIB.

"Noi măsuri de austeritate sunt puţin probabile, deoarece 2012 este un an electoral, iar Guvernul trebuie să înceapă să plătească din urmă bonusurile funcţionarilor publici, în urma unei decizii finale a justiţiei", consideră Fitch.

Totodată, creşterea semnificativă a preţurilor administrate din sectorul energetic şi tăierea subvenţiilor pentru energie termică vor îmbunătăţi profitabilitatea companiilor de stat din energie, unul dintre principalele puncte ale acordului cu FMI, dar ar provoca o creştere puternică a inflaţiei şi ar putea "submina popularitatea Guvernului înainte de alegeri".

Fitch anticipează că actuala coaliţie de guvernare nu se va destrămâ până la alegerile din noiembrie 2012.

"Sondajele sugerează că alegerile anticipate ar fi nefavorabile partidelor de guvernare", se spune în analiza agenţiei de rating.

Analiştii agenţiei consideră că Executivul nu se va aventura la cheltuieli publice semnificative de tip populist în aşteptarea alegerilor.

"Fitch se aşteaptă ca PDL să se abţină de la cheltuieli fiscale preelectorale la scară largă, populiste, deoarece cumpărarea voturilor într-o astfel de manieră ar eroda credibilitatea politică, deşi apariţia unor măsuri populiste moderate este posibilă", notează analiştii agenţiei de evaluare financiară.

Fitch anticipează, pe de altă parte, că o revenire a economiei ar putea consolida popularitatea Guvernului până la scrutinul electoral.

În privinţa populaţiei, Fitch consideră că electoratul va fi mai puţin receptiv decât în trecut la promisiuni electorale.

"Absenţa unor proteste de amploare, sub forma unor greve şi demonstraţii, faţă de programul dur de ajustare fiscală sugerează că electoratul român şi-a învăţat lecţia în urma ciclului boom-bust recent (recesiunii - n.r.) şi va fi mai puţin receptiv la promisiuni electorale populiste decât a fost în cazul alegerilor anterioare", se arată în analiza Fitch.

Fitch a îmbunătăţit în luna iulie ratingul pentru credite pe termen lung în valută al României de la "BB+" la "BBB-", cu perspectivă stabilă, România revenind astfel în categoria statelor recomandate pentru investiţii.

Fitch a retrogradat România în categoria statelor nerecomandate pentru investiţii la sfârşitul anului 2008, în contextul crizei financiare globale. Agenţia a revizuit atunci în scădere cu două trepte ratingul României pentru credite pe termen lung în valută, la "BB+", cu perspectivă negativă, temându-se că statul nu are capacitatea de a evita o criză severă.

Moody's are, de asemenea, pentru România rating recomandat pentru investiţii, respectiv "Baa3", în timp ce Standard & Poor's este singura dintre cele trei mari agenţii care evaluează România în categoria nerecomandată investiţiilor, cu "BB+".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici