- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fitch înrăutăţeşte perspectiva OTE, inclusiv din cauza neclarităţii intenţiilor privind Romtelecom
Agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit perspectiva de rating a grupului telecom elen OTE, prezent în România, de la stabilă la negativă, din cauza riscurilor generate de dificultăţile economice ale Greciei, dar şi a lipsei de claritate a intenţiilor privind Romtelecom.
Ratingul pentru credite pe termen lung a fost afirmat la "BBB-", iar calificativul pentru credite negarantate, cu prioritate la plată, a fost confirmată la "BBB-", se arată într-un comunicat al Fitch.
OTE deţine în România 56% din capitalul Romtelecom, divizia locală de telefonie mobilă Cosmote şi reţeaua de magazine Germanos, cu profil IT&C.
Statul român a anunţat în noiembrie că vrea să vândă participaţia de 46% deţinută la Romtelecom şi a cerut OTE să înainteze o ofertă. Altă opţiune analizată de statul român pentru vânzarea pachetului de acţiuni la Romtelecom este piaţa de capital.
Grupul german Deutsche Telekom deţine 30% din titlurile OTE, fiind cel mai mare acţionar, urmat de statul elen, cu 20%.
"Revizuirea perspectivei reflectă potenţialele riscuri rezultate din înrăutăţirea situaţiei economiei Greciei, nestabilizată încă, şi efectul asupra cheltuielilor de consum", consideră analiştii agenţiei de rating. În plus, există riscul instituirii unor noi taxe speciale asupra sectorului privat elen, în particular asupra OTE.
Perspectiva negativă reflectă şi riscul de refinnţare al OTE pentru următorii doi ani, situaţie care ar putea face necesar sprijinul acţionarului Deutsche Telekom. În plus, aceasta reflectă şi lipsa de claritate a intenţiilor OTE în privinţa achiziţiei Romtelecom. Oricare dintre aceşti factori ar putea determina o retrogradare de mai multe trepte a ratingului OTE.
Situaţia financiară a OTE, din postura de lider al pieţei telecom din Grecia, rămâne compatibilă unui rating din categoria recomandată pentru investiţii, potrivit analiştilor Fitch. OTE deţine active profitabile în sectorul telefoniei mobile din regiunea Balcanilor, iar gradul de îndatorare şi generarea de flux financiar liber de disponibilităţi vor rămâne la niveluri similare cu ale unor companii telecom europene de dimensiuni similare, dar cu rating mai bun.
OTE dispune de mai multe pârghii pentru a reduce impactul condiţiilor economice şi competitive dificile, dacă devine necesar, notează Fitch. Grupul ar putea diminua investiţiile pe o perioadă de doi ani fără impact negativ asupra operaţiunilor, ar putea vinde active de importanţă redusă (ca Telekom Serbia) sau ar putea cere sprijininul Deutsche Telekom în eforturile de refinanţare. La sfârşitul lunii ianuarie, OTE a semnat un acord pentru o linie deschisă de credit în valoare de 150 de milioane de euro cu Deutsche Telekom. Toţi aceşti factori susţin aşteptările Fitch ca OTE să-şi păstreze calificativul recomandat pentru investiţii.
Ratingul grupului include deja aşteptările pentru o deteriorare a situaţiei economice din Grecia, iar lichiditatea OTE este considerată adecvată, acoperind scadenţele din acest an ale unei emisiuni de obligaţiuni în valoare de 2,1 miliarde de euro. Totuşi, datorii în valoare de 756 milioane de euro şi 2,1 miliarde de euro, scadente în 2012, respectiv 2013, nu sunt acoperite, se arată în comunicatul Ficth.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO