Fitch Ratings: Independenţa băncilor centrale este tot mai ameninţată

Provocările recente la adresa independenţei băncilor centrale într-un număr de ţări marchează doar începutul unei dezbateri aprofundate privind politica macro, spune Fitch Ratings în ultimul său comentariu despre perspectivele globale (Global Perspectives).

Urmărește
127 afișări
Imaginea articolului Fitch Ratings: Independenţa băncilor centrale este tot mai ameninţată

Fitch Ratings: Independenţa băncilor centrale este tot mai ameninţată

Această dezbatere ar putea apărea, în anii următori, mai ales acolo unde creşterea economică încetineşte.

Atât în pieţele emergente, cât şi în cele dezvoltate, bilanţurile puternice ale băncilor centrale, comparativ cu cele ale guvernelor, combinate cu credibilitatea bine câştigate a politicii băncilor centrale din multe jurisdicţii atrag atenţia factorilor de decizie din domeniul fiscal.

Fitch consideră că pentru investitori „ar fi înţelept să ia în considerare implicaţiile potenţiale ale presiunilor politice crescânde pentru o contribuţie mai mare din partea politicii monetare care să sprijine creşterea economică, posibil prin mijloace neconvenţionale”.

În Statele Unite creşte sprijinul pentru ideea că, din moment ce dolarul este moneda de rezervă cel mai des întâlnită la nivel global şi, concomitent, titlurile de trezorerie sunt cel mai căutat activ fără riscuri din lume, este o oportunitate pentru a finanţa cheltuielile guvernamentale sporite prin crearea de bani, pentru care există, în esenţă, o cerere nelimitată.

„Există o problemă majoră cu discuţia privind teoria monetară modernă (MMT) din SUA. Aşa cum au descoperit anterior mai multe guverne din alte ţări, presupunerea că va exista o cerere continuă pentru o monedă care trece printr-o creştere mare sau că există o ofertă în creştere susţinută contravine principiilor fundamentale ale stabilităţii preţurilor şi alegerii raţionale a investitorilor”, a subliniat James McCormack, directorul diviziei de ratinguri suverane de la Fitch.

Banca centrală cu care poate emite monedă se bazează „pe încredere, mai presus de toate”, a atras atenţia reprezentantul agenţiei de rating. Încrederea, la rândul său, se bazează pe un bilanţ solid şi prudenţă în gestionarea tuturor aspectelor legate de finanţele băncilor centrale şi ariile de responsabilitate ale politicii monetare.

„Combinaţia actuală din unele ţări a bilanţurilor puternice ale băncilor centrale şi slabe ale guvernelor este îngrijorătoare, acolo unde factorii de decizie fiscală se uită spre băncile centrale ca parte a soluţiei lor. Riscul este ca bilanţurile băncilor centrale să devină, de asemenea, slăbite, şi încrederea să scadă. Beneficiile unei inflaţii mai mici ar putea fi periclitate şi, în cazul SUA, avantajele specifice ale găzduirii monedei de rezervă mondiale şi a activului fără risc ar putea fi diminuate”, a precizat McCormack.

Băncile centrale pot avea un spaţiu de manevră mai crescut în ceea ce priveşte credibilitatea politicii în dezbaterea care a început deja, dar „guvernele au de multe ori autoritatea legală de a-şi impune voinţa”, se atrage atenţia în analiza Fitch.

„În timp ce SUA se află la o distanţă considerabilă de la adoptarea MMT aşa cum a fost prevăzută de suporterii săi, presiunile asupra băncii centrale şi a altor părţi vor creşte în perioada următoare”, mai susţine McCormack.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici