Fitch: România, locul 5 în topul celor mai vulnerabile ţări emergente la presiunile de finanţare

România ocupă locul cinci, la egalitate cu Estonia, într-un clasament al celor mai vulnerabile state europene emergente la presiunile legate de finanţarea externă, potrivit unui top întocmit de agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings.

Urmărește
27 afișări
Imaginea articolului Fitch: România, locul 5 în topul celor mai vulnerabile ţări emergente la presiunile de finanţare

Fitch: România, locul 5 în topul celor mai vulnerabile ţări emergente la presiunile de finanţare

"Fitch a realizat un indice al vulnerabilităţii relative la presiunile legate de finanţarea externă, bazat pe balanţa contului curent, investiţiile străine directe, plăţile externe care trebuie efectuate în acest an şi datoriile unui stat. Din studiu a reieşit că Letonia, Croaţia, Lituania, Turcia, Estonia, România şi Bulgaria sunt cele mai vulnerabile state", se arată într-un raport al agenţiei de rating.

Astfel, primul loc în topul Fitch este ocupat de Letonia, urmată de Croaţia pe poziţia secundă şi de Lituania şi Turcia pe locul trei.

Bulgaria se regăseşte pe poziţia a şaptea, fiind urmată de Ungaria.

Anul trecut, cinci state europene emergente, Letonia, Bulgaria, Georgia, Republica Moldova şi Estonia, au înregistrat cele mai ridicate valori ale deficitului de cont curent din cele 105 ţări evaluate de Fitch, iar România şi Lituania s-au plasat, de asemenea, în top zece.

Analiştii notează că în statele menţionate deficitele de cont curent au atins niveluri care par foarte ridicate, dacă sunt comparate cu datele istorice, iar turbulenţele financiare internaţionale contribuie la majorarea riscurilor de finanţare a ţărilor emergente.

Acesta a fost, totodată, unul dintre factorii care au stat la baza revizuirii în scădere a perspectivelor ratingurilor României, Bulgariei, Estoniei şi Letoniei, în luna ianuarie, de la "stabil" la "negativ".

Economiştii sunt de părere că reducerea ritmului de creştere a deficitului de cont curent în Estonia şi Letonia reprezintă un semnal pozitiv, însă atrag atenţia că, în ceea ce priveşte România şi Bulgaria, trebuie să apară încă semnale clare legate de redresarea dezechilibrelor macroeconomice.

Fitch menţine estimarea legată de momentul adoptării monedei europene de către România, la 2015, cu un an întârzirere faţă de data stabilită de autorităţile române.

"Autorităţile din România recunosc nevoia asigurării unei convergenţe reale şi nominale înainte de intrarea în ERM II, planificată pentru 2012. Pe aceste considerente, Fitch păstrează estimarea privind adoptarea euro în ianuarie 2015, moment care, în viziunea noastră, ar fi cea mai realistă dată, având în vedere momentul intrării în ERM II", se arată în raport.

Prima estimare legată de momentul adoptării euro de către România în 2015 a fost publicată de Fitch în luna octombrie a anului trecut.

Agenţia a păstrat estimările anterioare şi pentru Ungaria (2014), Lituania (2013) şi Polonia (2012), dar a modificat prognozele, cu un an, pentru Bulgaria (2015), Cehia (2014), Estonia (2013) şi Lituania (2013).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici