Fitch: Sistemele bancare din Europa emergentă continuă să aibă probleme structurale
Sistemele bancare din Europa emergentă continuă să aibă probleme structurale, potrivit Fitch Rating, care menţionează că raportul ridicat între credite şi depozite în state precum Slovenia, Ungaria şi într-o anumită măsură în România implică o dependenţă mare de finanţările de la grupuri mamă.
Fitch: Sistemele bancare din Europa emergentă continuă să aibă probleme structurale (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
Această situaţie poate fi atribuită, parţial, structurii acţionariatului. În urma crizei, grupurile mamă au furnizat finanţare subsidiarelor din Ungaria, ţările baltice şi România, se arată într-un raport al Fitch privind sistemele bancare din Europa emergentă.
În raportul care analizează situaţia din 12 state din regiune se arată că sistemele bancare cu un nivel ridicat de finanţare şi flexibilitatea capitalului, precum cele din Turcia, Cehia, Slovacia şi Polonia au o situaţie mai bună decât restul.
Pe de altă parte, sisteme bancare cum sunt cele din Lituania, Letonia şi România par să depindă mai mult de garanţii pentru împrumuturi, pentru protejarea faţă de riscurile de creditare, astfel încât sunt expuse la o scădere a valorii acestor garanţii, cum e cazul celor imobiliare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Papa Francisc îi avertizează pe liderii mondiali despre riscurile Inteligenței Artificiale și impactul asupra adevărului
-
Ponta, despre posibila sa candidatură: Nu candidez contra cuiva, o să iau decizia şi o să anunţ
-
Trump: Putin a vrut denuclearizarea
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
Raportul notează creşterea substanţială a costului creditelor neperformante în regiune, în perioada 2007-2009, Fitch anticipând că majorarea reprezintă cel mai mare pericol pentru performanţele băncilor în 2010.
Costul acestor riscuri variază mult de la un sistem bancar la altul. Astfel, în ţările baltice, costul creditelor neperformante a erodat complet profiturile înainte de deducerea provizioanelor, în primul semestru din 2009, în timp ce alte sisteme bancare au avut capacitatea să absoarbă astfel de pierderi.
În România, costurile combinate suportate de primele două mari bănci din ţară pentru împrumuturile neperformante au reprezentat circa 50% din profitul operaţional înainte de deducerea provizioanelor.
În prezent, între sistemele bancare există diferenţe şi în privinţa calităţii creditelor corporatiste şi de retail.
Creditele corporatiste au o evoluţie mai slabă, cu excepţia Turciei, României, Bulgariei, Cehiei şi Slovaciei.
Agenţia mai notează şi faptul că împrumuturile de consum negarantate reprezintă un factor puternic de influenţă a calităţii activelor în România şi Bulgaria, dar şi în Turcia.
Într-o anumită măsură, evoluţia creditelor de consum nu a fost, în mare parte, testată, în contextul declinului economic general care a urmat creşterii din ultimii ani, în condiţiile în care băncile erau în mod tradiţional orientate către împrumuturile corporatiste.
Creditele în valută au dominat portofoliile de împrumut din ţările baltice, Croaţia, Ungaria, România şi Bulgaria.
În ţări cu piaţă valutară liberă, precum Ungaria, România şi Polonia, deprecierea monedelor a avut un impact negativ asupra activelor, în primul semestru din 2009.
Fitch a notat totuşi măsurile autorităţilor de reglementare de majorare a nivelului minim al capitalului obligatoriu al băncilor, în state ca România şi Bulgaria, rata de solvabilitatea de 12% fiind considerată adecvată, de către agenţie, pentru majoritatea ţărilor emergente europene, în actualul mediu operaţional.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO