- Home
- Economic
- OSLO, (12.06.2012, 17:05)
- Anca Dumitrescu ,
Fitch : Ţările cu ratinguri triplu A din zona euro riscă retrogradări din cauza înrăutăţirii crizei. Riscul de destrămare a zonei euro ar putea creşte
Ţările din zona euro riscă retrogradări ale ratingurilor, inclusiv cele care mai beneficiază de calificative maxime triplu A, respectiv Germania, Luxemburg, Finlanda şi Olanda, pentru că politicienii nu reuşesc să demonstreze că pot pune capăt crizei datoriilor, potrivit Fitch Ratings.
Urmărește
301 afișări
Fitch : Ţările cu ratinguri triplu A din zona euro riscă retrogradări din cauza înrăutăţirii crizei. Riscul de destrămare a zonei euro ar putea creşte (Imagine: Shutterstock)
"Ratingurile din uniunea monetară se află sub presiuni puternice. Dacă nu va apărea în curând lumina la capătul tunelului, riscul de destrămare a zonei euro va creşte. Politicienii vor continua să bâjbâie, iar soluţiile de ultimul moment majorează costul administrării crizei", a declarat la Oslo directorul general al Fitch, Ed Parker, transmite Bloomberg.
Randamentele obligaţiunilor Spaniei, Italiei şi Germaniei au crescut, marţi. Astfel, randamentul obligaţiunilor spaniole cu maturitate în 2022 a urcat cu 0,14 puncte procentuale, la 6,65%, iar cel al obligaţiunilor italiene a crescut cu 0,1 puncte, la 6,13%. În cazul obligaţiunilor germane de acelaşi tip, randamentul obligaţiunilor a avansat cu 0,08 puncte, la 1,38%.
Liderii zonei euro au convenit la sfârşitul săptămânii trecute să acorde Spaniei un ajutor de până la 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor. Spania a devenit astfel al patrulea stat care beneficiază de sprijin financiar european, după Grecia, Irlanda şi Portugalia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Acordul a avut loc înaintea alegerilor parlamentare din Grecia, de pe 17 iunie, care ar putea avea ca rezultat ieşirea ţării din uniunea monetară.
"Am făcut o evaluare a necesarului de recapitalizare al sectorului bancar spaniol şi credem, în scenariul de bază, că este nevoie de 50-60 de miliarde de euro. În cel mai rău caz, suma ar putea urca la 90-100 de miliarde de euro. Astfel, pachetul anunţat în weekend este suficient. Considerăm că este un pas pozitiv, care poate contribui la stabilizarea situaţiei", a afirmat Parker într-un interviu.
El a arătat că principala preocupare rămâne riscul de contagiune în cazul în care Grecia iese din zona euro. Impactul direct at fi mic, dar un exit al putea să afecteze şi ţările cu ratinguri triplu A, a mai spus Parker, adăugând că incertitudinile privind soarta Greciei sunt "uriaşe".
Numai patru ţări, Germania, Luxemburg, Finlanda şi Olanda, mai dispun de ratinguri triplu A de la toate cele trei mari agenţii de rating, Fitch, Moody’s şi Standard&Poor’s.
Spania dispune de rating "BBB", iar Italia "A-", din partea Fitch.
Autorităţile din Spania nu vor reuşi să respecte ţintele referitoare la deficitul bugetar din acest an şi 2013, consideră Parker. În privinţa Italiei, directorul Fitch crede că nu va avea nevoie de sprijin extern.
'Italia este mult mai aproape de o poziţie macroeconomică sustenabilă. Deficitul bugetar este destul de mic, deficitul de cont curent este mult mai redus, iar sectorul bancar nu are probleme", a explicat reprezentantul Fitch.
Comisia Europeană anticipează că deficitul bugetar al Italiei va scădea în acest an la 2% din PIB, comparativ cu 6,4% în cazul Spaniei.
Datoria publică a Spaniei va atinge în acest an 80,9% din PIB, faţă de 124% în Italia.
În cazul Greciei, CE prognozează un deficitu bugetar de 7,3% din PIB şi o datorie publică de 161% din PIB.
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe