Florin Cîţu, senator PNL: Taxele anunţate de Guvern au drept scop evitarea intrării României în procedura de deficit excesiv

Senatorul PNL Florin Cîţu a declarat, miercuri, că pachetul de taxe şi de măsuri fiscal-bugetare anunţat de Guvern are drept scop evitarea creşterii prea mult a deficitului bugetar, respectiv intrarea României în procedura de deficit excesiv.

Urmărește
432 afișări
Imaginea articolului Florin Cîţu, senator PNL: Taxele anunţate de Guvern au drept scop evitarea intrării României în procedura de deficit excesiv

Un senator PNL spune că fără taxele anunţate de Guvern, România intră în procedura de deficit excesiv

„Suntem astăzi aici într-un moment trist pentru România. Aşa cum am anunţat ieri, Guvernul României este pe cale să adopte o ordonanţă care dinamitează sectorul privat şi, bineînţeles, dinamitează economia. Nu a trebuit să aşteptăm mult pentru aceste concluzii. Astăzi, piaţa de capital de la Bucureşti scade cu aproape 9 puncte procentuale, iar singura bancă cu capital românesc este aproape de a fi închisă la tranzacţionarea, pentru că se apropie de scăderea de 15%”, a spus, miercuri, Florin Cîţu, în cadrul unor declaraţii de presă.

La jumătatea zilei indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut cu 8,6%, la 7.695 de puncte, piaţa de capital pierzând în câteva ore tot ce a acumulat de-a lungul acestui an, pe fondul măsurilor fiscale anunţate de Guvern.

Conducerea BVB a anunţat, printr-un comunicat de presă, că a luat notă de efectele negative reflectate în scăderi importante ale indicilor bursieri ca urmare a proiectului de OUG anunţat recent de către Guvern.

„În primul rând, aş vrea şi trebuie să îi cer lui Eugen Teodorovici să îşi ceară scuze personal faţă de mine, pentru că, de fiecare dată, i-am spus că măsurile luate în 2018 vor duce la dezastrul în buget şi la un deficit bugetar mare”, a mai spus Cîţu.

În acest context, senatorul PNL a reamintit că, la începutul proiectului de Ordonanţă anunţat, se scrie că în eventualitatea „neadoptării acestor măsuri de urgenţă, deficitul bugetar în anul 2019 va depăşi pragul de 3%, prevăzut în Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, ceea ce va avea ca principală consecinţă negativă declanşarea de către Comisia Europeană a procedurii de deficit excesiv”.

„Misterul apariţiei acestei ordonanţe peste noapte, fără să fie dezvbătută în spaţiul public este soluţionat, este soluţionat: fără introducerea acestor taxe în economie, România intră anul viitor în procedură de deficit excesiv”, a punctat Cîţu.

Marţi seara, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat un proiect de Ordonanţă de Guvern (OUG) prin care vrea să introducă „taxa pe lăcomie” pentru bănci, o taxă de 3% din cifra de afaceri pentru companiile din telecom şi energie şi plafonarea preţului gazelor la 68 de lei/MWh. În plus, acelaşi proiect prevede scaderea comisioanelor pentru administratorii de la Pilonul II de pensii şi este introdusă o reglementare prin care contribuabilii se pot retrage de la acest pilon.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici