- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (12.02.2019, 22:09)
- Alina Botezatu
Florin Georgescu: Este foarte îngrijorător ca numai 2% din totalul firmele care raportează să fie bancabile
Florin Georgescu, prim-vicepreşedintele Băncii Naţionale a României (BNR), a explicat, marţi, motivele pentru care băncile finanţează atât de puţin firmele din România, ceea ce duce la un grad de intermediere redus, respectiv cerere redusă de credite.
Urmărește
428 afișări
Florin Georgescu: Este foarte îngrijorător ca numai 2% din totalul firmele care raportează să fie bancabile
„În primul rând, avem o problemă structrală majoră, este un eşec de piaţă - am avut în 2008 pe piaţa valutară şi monetară, aici avem în sectorul economiei reală: economie de piaţă numai parţial funcţională. Sunt decapitalizate firmele, domnilor senatori! Dincolo de capitalizare, se manifestă o cronică şi accentuată indisciplină de plăţi comercială şi fiscală, de următoarea manieră: lipsesc din bilanţurile firmelor, la 162.000 de firme, 40% din totalul de 640.000 care raportează, 33 de miliarde de euro, adică 154 de miliarde de lei, faţă de capitalul reglementat”, a susţinut Florin Georgescu, marţi, la audierea Consiliul de Administraţie al BNR, la Comisia Economică a Senatului.
Mai exact, firmele trebuie să aibă un capital social de minimum 200 de lei fiecare, iar acestea au minus 33 de miliarde de euro, pentru că au datorii mai mari decât active, încât capitalul a fost demult consumat, prin pierderi si datorii exagerate, a insistat prim-viceguvernatorul Băncii centrale.
„Din aceste 262.000 de firme, 222.000 de firme, adică 85% din numărul respective, au solduri pozitive ale finanţărilor primite de la acţionari şi de la entităţile afiliate acestora - n-am capital, în contul de capital din activ, dar am mai jos credite de la acţionari. Ce arată asta? Că există bani în economie, dar nu există încredere din partea acţionarilor, din cauza comportamentului inadecvat în cadrul mediului de afaceri să aducă bani în contul de capitalul şi nu mai jos în contul de împrumuturi, cont din care, peste o lună – două – trei luni, după ce şi-a făcut o tranzacţie cu firma aceasta decapitalizată retrage banii şi-a rambursat împrumutul şi-a luat şi o dobândă şi aşa mai departe. Un asemenea model de business nu poate fi considerat sustenabil, viabil, eficient. După aceea să întrebi băncile de ce nu le dai credite acestor oameni?”, a detaliat Georgescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
Prim-viceguvernatorul BNR a mai remarcat altă deficienţă a administrării pieţei: din 663.000 de firme raportează din totalul de 800.000 de firme care ar trebui.
„Numai 12.000 de firme sunt bancabile, au bilanţuri curate şi se pot prezenta cu capul sus în faţa funcţionarului bancar. (...) Este foarte îngrijorător că numai 2% din totalul firmelor care raportează la Finanţe să fie bancabile. Cu asemenea economie vrem creştere economică de 5%, în fiecare an, deficit bugetar de 1%, ca în Polonia şi deficit extern de 1% sau excedent? Nu mai vorbim de structura loc, că sunt zone de complexitate redusă, cu valoare adăugată redusă, nu produc foarte multe pentru export şi aşa mai departe. Există bani, 75% din bani sunt în firmă, dar nu în contul în care trebuie, ci sunt mai ajos. Pe aşa ceva băncile nu îţi dau bani”, a subliniat Georgescu.
În aceste condiţii, nu este surprinzător că băncile din România fac un profit mare. „Fiind mică masa de clienţi, cererea, ei (băncile – n.red.) se orientează ca să îşi facă un mic profit, ca orice om de afaceri, înmulţinând Q, cantitatea, cu P, preţul. Atunci Q mic şi P mare înseamnă un profit mai mare”, a afirmat Georgescu.
Apoi, prim-viceguvernatorul Băncii centrale a explicat motivele pentru care cantitatea de clienţi este mai mică, atât pe persoane fizice, cât firme.
„Aici este într-adevăr o luptă economică în care ei (băncile – n.red.) încearcă să obţină cât mai mult profit, statul poate să intervină, prin pârghiile fiscale, să mai tempereze acest comportament, dar Banca Naţională nu poate să intervină, în acest caz, decât dacă este pusă sub aspectul pericolului stabilitatea financiară, dacă ceea ce fac ei, în producerea cifrei respective, afectează stabilitatea financiară. Din evaluările noastre, nu s-a constat, până acum, aşa ceva, însă Guvernul este abilitat să ia deciziile pe care le consideră adecvate”, a mai susţinut, marţi, Florin Georgescu.
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe