Florin Georgescu: Mediul rural devine o zonă cu potenţial important de creştere pentru bănci

Cererea de finanţare venită din mediul rural a devenit tot mai solvabilă, iar această zonă va însemna un potenţial important de creştere pentru sistemul bancar, deşi instituţiile de credit se concentrează încă pe dezvoltarea în marile oraşe, a declarat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

Urmărește
8 afișări
Imaginea articolului Florin Georgescu: Mediul rural devine o zonă cu potenţial important de creştere pentru bănci

Florin Georgescu: Mediul rural devine o zonă cu potenţial important de creştere pentru bănci

Oficialul băncii centrale a arătat că în ultimele 12 luni doar 3% din numărul sucursaelelor deschise de bănci au fost localizate în mediul rural.

Georgescu a punctat că o reprezentativitate largă pe această zonă are doar Casa de Economii şi Consemnaţiuni, iar dintre băncile universale o orientare mai accentuată s-a observat la BRD-Groupe Societe Generale.

Viceguvernatorul BNR estimează o cerere semnificativă în creştere pe acest segment de piaţă, mai ales începând de anul viitor, când mulţi dintre cei care accesează fonduri europene vor proveni din mediul rural.

El a mai arătat că în contextul noilor norme de adecvare a capitalului (Basel II), care intră în vigoare începând de anul viitor, întreprinderile mici şi mijlocii vor avea acces mai puţin restrictiv, ceea ce înseamnă că astfel de firme din oraşe mici ar putea să devină solvabile.

Georgescu a arătat că în momentul de faţă creditele către agricultură şi mediul rural sunt destinate în principal pentru achiziţia de echipamente.

Băncile comerciale au realizat în primele nouă luni un profit net cumulat de 1,88 miliarde lei (566 milioane euro), în creştere cu 8,3% faţă de rezultatul obţinut de instituţiile de credit în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.

În intervalul septembrie 2006 - septembrie 2007, reţeaua teritorială a băncilor a crescut cu 1.000 de unităţi, la 5.175 de agenţii şi sucursale, iar personalul a sporit cu 5.400 de angajaţi, la 63.487 salariaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici