- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.10.2012, 21:01)
- Raluca Ghinea ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Florin Georgescu: Pierderile economiei din 2011, de 10 miliarde euro, ar fi rezolvat deficitul la pensii şi sănătate
Produsul Intern Brut (PIB) al României ar fi fost anul trecut de 148 miliarde euro dacă nu s-ar fi înregistrat pierderi de 10 miliarde euro la nivelul economiei, diferenţă care ar fi putut rezolva deficitul actual la pensii şi sănătate, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu.
Urmărește
952 afișări
Florin Georgescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"Anul trecut, PIB-ul României a fost de 138 miliarde euro. Pierderile au fost de 10 miliarde de euro. Dacă nu erau aceste pierderi sau firmele înregistrau profit zero, PIB-ul României era de 148 miliarde euro, se împărţea o plăcintă mai mare către consumatori, către investiţii. S-ar fi rezolvat deficitul la pensii şi sănătate", a declarat, marţi, Florin Georgescu, menţionând că vorbeşte în calitate de profesor la Academia de Studii Economice (ASE).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
El a participat marţi la o reuniune a Clubului de la Bucureşti, cu tema "România, situaţia economico-socială – prezent şi perspective".
Georgescu a arătat că, din PIB-ul de 138 miliarde euro, circa 20% reprezintă evaluări prin metode statistice.
"Acela este PIB-ul evazionat, deci noi nu fiscalizăm 138 miliarde euro, impozităm vreo 115 miliarde euro, pentru că diferenţa nu se ştie pe unde este", a spus Georgescu.
Anul trecut, 37% din datoriile totale înregistrate de companii erau către acţionari sau asociaţi, fenomen catalogat de Georgescu drept "total anormal".
El a menţionat că pierderile agregate la nivelul economiei au început să crească în 2007, faţă de anul 2000, acestea majorându-se de 3,5 ori, în timp ce PIB-ul a crescut de 1,7 ori.
Veniturile s-au deplasat ca pondere, între anii 2000 şi 2011, de la companiile cu capital de stat, unde au scăzut de la 22% la 6% din totalul veniturilor înregistrate de firme, la firmele private, unde au crescut de la 77% la 93,3%.
"În timp ce veniturile din mediul privat au crescut cu 15,6 puncte procentuale, cheltuielile au avansat cu 16,8 puncte procentuale. Astfel, s-au translatat doar 11,9 puncte procentuale din profitul realizat de stat către sectorul privat. Deci sectorul privat trage profit mai puţin, dar cheltuieşte mai mult", a spus Georgescu.
Potrivit datelor prezentate, profitul mediu pe salariat a crescut de 7,9 ori în sectorul privat în perioada 2008-2011 faţă de anul 2000, mai repede decât în sectorul public, unde au avansat de 5,2 ori. Pe de altă parte, pierderea medie pe salariat s-a majorat de 5,7 ori în sectorul privat, iar la stat de trei ori.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Doi concurenți s-au logodit în secret, chiar în timpul filmărilor Asia Express 😲 Abia acum s-a aflat!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe