- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FMI a aprobat un împrumut de 26 miliarde euro către Portugalia
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a aprobat un împrumut de 26 miliarde euro către Portugalia, pentru a ajuta ţara să iasă dintr-o severă criză a datoriilor de stat, iar prima tranşă, de 6,1 miliarde euro, va fi plătită imediat pentru a consolida încrederea investitorilor.
FMI a aprobat un împrumut de 26 miliarde euro către Portugalia (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
FMI a anunţat, într-un comunicat, că Portugalia va primi în acest an 12,6 miliarde euro de la FMI şi alte 25,2 miliarde euro de la Uniunea Europeană, în cadrul unui acord de bailout de 78 miliarde euro.
"Pachetul de finanţare are rolul de a da Portugaliei un răgaz de la împrumuturile de pe pieţe, în timp ce va derula implementarea măsurilor necesare pentru a readuce economia pe linia de plutire", se arată în comunicat.
Programul de finanţare externă a fost gândit pentru a permite Portugaliei să părăsească piaţa obligaţiunilor pe termen mediu şi lung pentru o perioadă de puţin peste doi ani, a declarat şeful misiunii FMI în Portugalia, Poul Thomsen.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ucraina primește 1 miliard de dolari de la Japonia și UK în cadrul programului Băncii Mondiale
-
Armata israeliană a interceptat o rachetă lansată din Yemen
-
Efectele declaraţiilor lui Trump despre Groenlanda: Danemarca va întări apărarea teritoriului
-
Infotrafic: ploaia şi zăpada îngreunează traficul pe mai multe şosele din România
Potrivit acordului, guvernul de la Lisabona va trebui să introducă reduceri puternice de cheltuieli, să crească taxele, să reformeze piaţa muncii şi sistemul judiciar şi să înceapă o schemă "ambiţioasă" de privatizare.
"Autorităţile portugheze au prezentat nu program bine echilibrat economic, construit în jurul creşterii şi creării de locuri de muncă. Programul abordează problema fundamentală a Portugaliei, creşterea slabă, cu un amestec de măsuri bazat pe restaurarea competitivităţii prin reforme structurale, asigurând o consolidare fiscală echilibrată şi stabilizând sectorul financiar", a afirmat directorul general interimar al FMI, John Lipsky.
Grecia a devenit cu circa un an în urmă primul stat din zona euro care a apelat la un acord de finanţare externă cu UE şi FMI, de 110 miliarde euro, în încercarea de a depăşi o criză financiară şi fiscală. Irlanda a urmat acelaşi drum în luna noiembrie, cu un pachet de împrumuturi de 85 miliarde euro.
Portugalia este însă primul stat care a cerut investitorilor privaţi să nu-şi reducă expunerea pe activele şi obligaţiunile statului.
Liderul opoziţiei din Portugalia a avertizat joi că ţara nu-şi poate permite să eşueze în privinţa implementării măsurilor de austeritate din program.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.