- Home
- Economic
- WASHINGTON, (02.04.2014, 18:50)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FMI a crescut în ultimii ani numărul condiţiilor la împrumuturile acordate ţărilor cu probleme
FMI a crescut în ultimii ani numărul condiţiilor ataşate împrumuturilor acordate ţărilor care întâmpină dificultăţi financiare, în pofida promisiunilor de a limita ceea ce criticii instituţiei internaţionale consideră a fi cereri oneroase, arată un studiu.
Urmărește
117 afișări
FMI a crescut în ultimii ani numărul condiţiilor la împrumuturile acordate ţărilor cu probleme (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Ţările care sunt disperate să obţină bani de la FMI sunt în dezavantaj în discuţiile cu instituţia, care se desfăşoară similar unor negocieri "cu pistolul la tâmplă", potrivit unui studiu al Eurodad, o reţea de 48 de ONG-uri din 19 ţări europene, cu activitate în domenii precum finanţarea pentru dezvoltare şi combaterea sărăciei.
FMI a pus în medie aproape 20 de condiţii la împrumuturile aprobate în ultimii doi ani, mai multe decât au identificat două rapoarte precedente ale Eurodad. Astfel, în perioada 2005-2007, Fondul a impus în medie 13,7 condiţii, faţă de 14 în intervalul 2003-2004.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Multe dintre condiţii au vizat chestiuni sensibile politc, precum tăieri de salarii în sectorul public sau reforme, arată studiul, care analizează 23 de împrumuturi din perioada octombrie 2011-august 2013.
Într-o analiză din 2011 a activităţii, FMI a promis că va menţine "condiţiile la minim şi concentrate pe chestiuni macro esenţiale". În urmă cu şase ani, un departament de control intern al FMI a propus reducerea numărului de condiţii pentru împrumuturi, argumentând că abordarea nu era eficientă.
"FMI dă înapoi crescând numărul de condiţii structurale ataşate împrumuturilor şi rămâne implicat puternic în aspecte deosebit de sensibile", se arată în raportul Eurodad.
Rezultatul studiului a fost puternic influenţat de cele mai mari împrumuturi acordate de Fond în intervalul analizat. Programele pentru Cipru, Grecia şi Jamaica reprezintă 87% din fondurile aprobate, fiecare având câte 35 de condiţii în medie, notează Eurodad.
În cazul Ciprului şi Greciei, condiţiile impuse au fost determinate de Consiliul Executiv al Fondului dominat de europeni, care a cerut reduceri dure ale cheltuielilor bugetare în schimbul ajutorului, a declarat directorul Jesse Griffiths.
Condiţiile FMI sunt contestate de mult timp de state şi diverse organizaţii, care afirmă că sunt excesive şi afectează populaţia săracă.
De asemenea, multe dintre guvernele care au avut relaţii cu Fondul s-au plâns că cerinţele nu sunt adaptate circumstanţelor şi situaţiei politice din fiecare ţară, iar multe dintre termene sunt nerealiste.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe