FMI a îmbunătăţit uşor estimarea de creştere a economiei mondiale

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a îmbunătăţit uşor estimarea de creştere a economiei mondiale în acest an, de la 3,3% prognoza din ianuarie, la 3,5%, şi anticipează o contracţie mai redusă, de 0,3%, faţă de 0,5% anterior, pentru zona euro.

Urmărește
139 afișări
Imaginea articolului FMI a îmbunătăţit uşor estimarea de creştere a economiei mondiale

FMI a îmbunătăţit uşor estimarea de creştere a economiei mondiale (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Pentru anul următor, Fondul se aşteaptă la un avans al economiei mondiale de 4,1%, uşor mai mare comparativ cu nivelul de 3,9% cât anticipa la începutul anului.

FMI a menţinut, în raportul World Economic Outlook 2012, estimările de creştere economică pentru România, la 1,5% pentru acest an şi la 3% pentru anul următor, similare cu cele din cel mai recent raport de evaluare a acordului preventiv.

La nivelul zonei euro, contracţia va fi mai puternică în prima jumătate a anului, de circa 0,5%, urmată în al doilea semestru de începutul unei recuperări. Recesiunea va fi uşoară şi de scurtă durată în multe economii avansate ale regiunii, cu excepţia unor ţări precum Grecia sau Portugalia, care împlementează programe comune cu UE şi FMI. Economia Greciei se va contracta în acest an cu 4,7%, iar cea a Portugaliei cu 3,3%.

Economia Germaniei, cea mai mare din zona euro, va creşte în 2012 cu 0,6%, iar  Franţei, a doua, cu 0,5%. În ianuarie, FMI estima un vans de numai 0,3% pentru Germania şi 0,2% pentru Franţa.

Următoarele două state din zona euro în funcţie de PIB vor înregistra contracţii. Astfel, economia Italiei va avea o scădere de 1,9%, iar Spania de 1,8%. Prognozele anterioare indicau scăderi economice de 2,2% pentru Italia şi 1,7% pentru Spania.

Estimarea pentru Europa Centrală şi de Est indică un avans economic de 1,9% în acest an.

În regiune, Polonia va avea cea mai mare creştere, de 2,6%, urmată de Slovacia, cu 2,4%, Turcia, cu 2,3%, Letonia, Estonia şi Lituania, toate trei cu câte 2%, România, cu 1,5%, Bulgaria, cu 0,8%, Serbia, cu 0,5%, şi Cehia, cu 0,1%. Economia Ungariei va stagna, în timp ce Slovenia va înregistra o contracţie de 1%, iar Croaţia de 0,5%.

În Europa emergentă, perspectivele de creştere pe termen scurt vor fi strâns legate de evoluţiile din ţările care constituie centrul zonei euro. Potrivit scenariului de bază al FMI, o mare parte din impactul încetinirii înregistrate în uniunea monetară la sfârşitul anului trecut a fost deja absorbit, iar dezvoltarea comerţului şi a activităţii industriei prelucrătoare ar trebui să se accelereze pe parcursul lui 2012.

Totuşi, accesul mai dificil la finanţare, ca urmare a măsurilor marilor grupuri bancare de a renunţa la unele active din regiune, va afecta, probabil, creşterea creditării.

Economia Uniunii Europene va stagna în acest an, estimează FMI, Statele Unite vor avea o creştere de 2,1%, iar Japonia de 2%. Dintre marile economii emergente, China va înregistra o creştere de 8,2%, India de 6,9%, Rusia de 4%, iar Brazilia de 3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici