- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (20.09.2011, 16:18)
- Marius Oncu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FMI a înrăutăţit prognoza de creştere economică pentru toate marile economii ale lumii. Care este prognoza Fondului pentru România
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit negativ prognoza de creştere economică referitoare la acest an pentru toate marile economii ale lumii şi se aşteaptă la un avans de 4% la nivel mondial, cu 0,3 puncte procentuale mai mic decât estimările precedente.
Urmărește
1778 afișări
FMI a înrăutăţit prognoza de creştere economică pentru toate marile economii ale lumii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Pentru anul următor, fondul a modificat prognoza pentru expansiunea economiei globale de la 4,5% în iunie la 4%, se arată în raportul Perspectiva Economiei Globale.
În privinţa României, FMI a menţinut estimările de creştere la 1,5% pentru acest an şi 3,5% pentru anul umător. La încheierea misiunii FMI la Bucureşti de la sfârşitul lunii iunie, instituţia financiară a anunţat 1,5% pentru acest an şi 3,5-4% pentru anul următor. Fondul anticipează un avans mediu anual al preţurilor de consum în România de 6,4% în acest an şi 4,3% anul următor, respectiv o majorare foarte uşoară a deficitului de cont curent de la 4,5% în acest an la 4,6% în 2012. Şomajul este estimat la 5% pentru anul în curs, faţă de 7,6% în 2010, respectiv la 4,8% anul următor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, luni, că România trebuie să-şi revizuiască prognoza de creştere economică, aşa cum fac în această perioadă toate ţările europene.
"Din cauza încetinirii creşterii economice la nivel mondial, toate ţările trebuie să facă această revizuire, iar România nu va fi scutită de acest lucru", a spus Ialomiţianu.
Întrebat care sunt noile prognoze, Ialomiţianu a răspuns: "Noi facem analize şi decizia o luăm împreună cu FMI şi Comisia Europeană, pentru că suntem într-un acord cu FMI şi suntem parteneri şi acolo vom lua o decizie".
Potrivit raportului, FMI a înrăutăţit estimările de creştere economică şi pentru Uniunea Europeană, de la 2% la 1,7% pentru acest an şi de la 2,1% la 1,4% pentru anul următor. În Europa Centrală şi de Est, avansul economiei ar urma să fie mai mic cu un punct procentual în acest an, de 4,3%, şi cu 0,5 puncte în 2012, respectiv de 2,7%.
Fondul a revizuit în scădere prognozele pentru marile economii dezvoltate, precum SUA, Germania, Franţa, Italia, Japonia şi Marea Britanie, dar şi pentru noile "forţe" economice ale lumii, respectiv China, India, Rusia şi Brazilia.
Instituţia şi-a redus aşteptările cel mai puternic în privinţa SUA, unde anticipează în prezent o creştere de 1,5% în acest an, faţă de 2,5% în iunie, şi de 1,8% pentru 2012, în comparaţie cu estimarea de 2,7% din iunie.
Pentru marile economii europene, revizuirea negativă se situează la 0,4-0,5 puncte procentuale în acest an. Germania va înregistra în acest an cea mai mare creştere din rândul principalelor economii europene, de 2,7%, urmată de Franţa, cu 1,7%, Marea Britanie, cu 1,1%, şi Italia, cu 0,6%. Pentru anul următor, FMI anticipează un avans al PIB de 1,3% în Germania, 1,6% în Marea Britanie, 1,4% în Franţa şi 0,3% în Italia.
Deficitele bugetare şi datoriile mari, scăderea producţiei şi tensiunile în creştere de pe pieţele financiare afectează economia în Europa dezvoltată, potivit raportului. În plus, există o tranziţie către o diferenţiere mai clară între riscurile datoriei suverane a statelor din zona euro. În afara uniunii monetare, multe economii din Europa Centrală şi de Est înregistrează o rvenire puternică din recesiune. Chiar şi în acest context, fondul se aşteaptă la o încetinire a activităţii în cea mai mare parte a Europei. Răspunsul liderilor din zona euro la criza datoriilor suverane va modela perspectivele pe termen scurt ale Europei, notează FMI.
Din rândul marilor ţări emergente, China va avea, atât în acest an cât şi în 2012 cele mai accelerate creşteri, de 9,5%, respectiv 9%. În iunie, Fondul estima creşteri de 9,6% pentru China în acest an şi de 9,5% în anul următor.
Economia Indiei va avansa cu 7,8% în acest an şi cu 7,5% în 2012, cea a Rusiei cu 4,3%, respectiv 4,1%, iar cea a Braziliei cu 3,8% şi 3,6%.
La nivelul Europei emergente, Turcia va avea cea mai bună creştere în acest an, de 6,6%, urmată de Polonia, cu 3,8%. Totodată, economia Bulgariei va avansa cu 2,5%, cea a Serbiei cu 2%, iar cea a Ungariei cu 1,8%. Pentru anul următor, creşterea economică se va accelera la 3% în Bulgaria şi la 3% în Serbia, în timp ce în Turcia va încetini la 2,2%, în Polonia la 3%, iar în Ungaria la 1,7%.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului